1.08.2013

Budincă de tăiţei

O plimbare prin aerul pur al parcului din Buziaş, e mai săţioasă decât un prânz de gală a la Francaise. Întodeauna mă întorc acasă cu o tihnă a minţii şi a trupului, pe care alţii numai o visează.
Sunt binecuvântat că locuiesc în minunăţia asta de burguşor mic şi delicat ca o bombonieră şi vă compătimesc pe voi cei care vă târâiţi viaţa în marile oraşe.
Dar puteţi să vă faceţi un concediu la noi, avem o mulţime de hoteluri şi pensiuni, parcul cu veveriţe e mereu acolo precum şi izvoarele Phoenix şi Moş Bîzîieş, cu o apă atât de faină şi de sănătoasă...
Ia uite, că încep să fac reclamă turistică...
Dar merită, Buziaşul e o minune şi în plus îl are şi pe Uica Mihai...
Ia uite, că încep să mă laud...
Aşa că mai bine să lăsăm questionurile paralele şi să trecem la gătit.
M-am aşezat să fac o cină la cuptor, am un cuptor nou, beton de la Samsung şi îmi place să mă învârt în jurul lui ca un derviş în jurul smochinului (e din 1001 de nopţi).
Şi iată cum se produce, pe repede înainte, o budincă de tăiţei simplă, ieftină şi bună.
Iei o pungă de tăiţei laţi (tagliatele carevasăzică, 400 de grame) şi îi fierbi al dente în apă cu 3 linguri de zahăr, 1 baton de scorţişoară natur şi trei cuişoare.
Îi storci uşurel, nu chiar de tot şi îi amesteci cu 6 gălbenuşuri de ou frecate cu 6 linguri de zahăr, un sfert de litru de lapte, un sfert de kilogram de brânză dulce de vacă, coaja de la o lămâie rasă, mai adaugi în amestecul ăsta o pungă de 200 de grame de stafide puţină esenţă de rom şi pui masa asta aromată într-o tavă unsă cu unt.
Cuptor, 170 de grade, 40 de minute şi între timp poţi să bei un litru de vin fiert cu mirodenii şi felii de măr proaspăt.
Din albuşurile rămase, baţi cu telul o bezea cu zahăr cât cuprinde şi întocmeşti deasupra tăvii cu tăiţei un obraz gros de un deget. Reduci focul la 120 de graade, şi mai laşi tava să năduşească până bezeaua se coace uniform.
Şi ca să rămână aşa, nu scoţi budinca din cuptor, o laşi să se răcească uşurel, vreme de un ceas.
Şi scoţi cu lopăţica de patiserie o bucată babană în farfurie o stropeşti cu sirop gros de zmeură şi înfuleci ca spartul.
Că aerul de Buziaş face foame nu glumă.
Şi vinul fiert aşijderea...
ŞI NU UITAŢI !!!


Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
uica.mihai@gmail.com

Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 28 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL, ADRESA ŞI CODUL POŞTAL !

Niciun comentariu: