1.07.2013

Dejun de Sfântul Ioan

M-am trezit cu cerul gurii amar şi capul greu de atâta ţuică fiartă. Că a fost o Bobotează arzoaică, între prieteni, cu larmă şi voie bună. Am beut cu măsură (de doi litri) am mâncat cumpătat (până la gărcălioz) şi nu am jucat decât câteva brâuri şi o poşovaică (o jumătate de ceas cu bătăi din călcâie).
Şi vorba străbună, cui pe cui se scoate, mi-am tras lângă pat o flaşă cu răchie bătrână să mă dreg.
Dar Nemţoaica a strigat la mine, să mă astâmpăr şi să stau cuminte că mi-a pregătit ea ceva de dres şi de fruştiuc, aşa cum trebuie în dimineaţa Sfântului Ioan.
Că azi e ziua mea de nume şi merit să fiu servit la pat.
Şi a venit Nemţoaica mea cu ditamai tava încărcată de mi-a pus-o pe măsuţa de lângă aşternut şi m-am slobozit în ea fără măcar să mai mă spăl pe ochi.
Mai întâi mi-a dat un păhăruţ de răchie fiartă cu piper şi busuioc, ca să mă cutremur şi să îmi dezleg baierele stomacului. Bun rachiul ăsta, ceva între otravă şi aghiasmă şi dintr-o dată mi s-a dilatat nările ca la cămila dromader când simte apa curgătoare, după o săptămână de cămilărit prin deşert.
Aveam pe tavă ouă moi fierte în bulion cu zahăr, dafin şi oregano, drese cu piper negru râşnit şi frunze de pătrunjel, nişte turtiţe mici de făină, frământate cu mult chimion şi cimbru, date prin sare grunjoasă şi seminţe de susan (astea sunt preferatele mele, faci un aluat puţin mai gros decât cel de clătite, dar frământat cu lapte şi ou, cu mult chimion pisat în el, formezi turtiţe mici cu două linguriţe, le prăjeşti în untură ca să se umfle şi aia e !) cârnaţi fierţi în zeamă de varză şi o felie de jambon natur, aşa cum l-a făcut mama lui. Iar în loc de ceai, vin fiert cu miere şi cuişoare.
Doamne, cum să mai supravieţuieşti după un aşa mic dejun omorâtor?
Deci iată pentru că fiindcă, m-am dat la loc în pat, cu roţile în sus şi am mai dormit o tură de două ceasuri sănătoase.
Nemţoaica grijulie a închis telefoanele, a stins televizorul şi a plecat la bucătărie ca să îmi tihnească mahmureala stinsă.
Ştiu eu ce face acolo, frige nişte aripi de curcan în tavă şi îmi căleşte varză pentru prânz.
Să o creadă ea că mă îmbuibu cu rafineţurile ei, când mă trezesc, îmi dau jos barba de anul trecut, mă îmbrac puţuluit şi o scot la restaurant în oraş.
Numai trebuie să fiu grijuliu, cardul de la bancomat e la ea...



ŞI NU UITAŢI !!!


Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
uica.mihai@gmail.com

Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 28 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL, ADRESA ŞI CODUL POŞTAL !

Un comentariu:

cristi Timisoara spunea...

Uica ...LA MULTI ANI !!! iti doresc multa sanatate !!!cu stima si multa apreciere.