1.16.2013

Ciuperci cu ciuperci

Zilele mele de burlăcie continuă, Nemţoaica stă încă trei zile la nepoţel în misiune de pază apărare şi protecţie.
Iar eu, domnule parcă nu am o mână.
Nu ştiu de ce nu îmi ies lucrurile cum îi ies ei.
Mătura nu merge ca la ea, aspiratorul nici nu vrea să pornească (am sunat-o să îi cer detalii şi mi-a spus că trebuie să îi trag un picior în partea din spate a carcasei ca să o ia din loc), vasele murdare se tot adună pe storcătorul chivetei, plapuma, pernele şi cearceaful nu se aliniază şi stau strâmbe ca într-un film cu Asterix şi Cleopatra...
Nu mai zic de mâncare, am făcut ieri o oală de ciorbă şi o cratiţă de tocăniţă de ciuperci şi toate stau neatinse în frigorigider.
Nu că n-aş avea poftă de mâncare (mă îndop cu felii de pâine unse cu untură de gâscă, murături, felii de jambon perpelit uşor în tigaie, portocale şi curmale grupa mare) dar parcă ceva din casă lipseşte.
De-abia aştept să îmi vină Nemţoaica acasă şi nu îi mai dau drumu neam !
Cî până şi căţeii sunt apatici, Bony pechineza a ocupat un fotoliu şi nu se mai dă jos de acolo (e fotoliul Nemţoaicei) Biba sceaună pe la uşă, iar motanul Mutulica şi-a luat lumea în cap şi nici nu mai dă pe acasă ( am auzit ceva mişcări zdravene în pod, cred că nebunul a invitat toate mâţele din vecini şi se ţine de ciolhanuri sexuale).
Dar haide să vă dau reţetele mele de ieri, sper ca la voi să nu rămână neatinse bucatele:

Ciorbă încropită

Am fiert o spinare de pui cu tot cu târtiţă şi gât, în doi litri de apă. Tot acolo am pus o ceapă tocată mărunt, un morcov spintecat în trei pe lung şi în patru pe lat, o foaie de dafin, o linguriţă de boabe de piper şi un sfert de lămâie curăţată de coaja galbenă.
Am scos puiul fiert afară, am cules carnea de pe oase şi am pus-o la loc în oală cu patru cartofi mari, tăiaţi în bucăţi cât sfârcul degetului. Am mai pus şi zece ciuperci tăiate în patru (cam 250 de grame) un sfert de litru de zeamă de la castraveţii marinaţi în oţet, trei linguri de oţet de la ardeii iuţi şi am fiert totul încă zece minute.
Important !!! e bine să fierbeţi oţeturile în zeamă la foc moale şi fără capac, fiindcă rezidurile de alcooluri (etanol, metanol) se evaporă la 66 de grade şi astfel scăpaţi de substanţele nocive.
La final, am diluat un ou, într-un pahar cu lapte şi l-am pus în ciorba temperată (cunoaşteţi procedura).
Mai un pumn de leuştean scos din congelator şi gata !
Combinaţia dintre gustul sălbatic al ciupercilor şi cel rafinat al marinatei de la castraveţi (oţet din vin, miere, boabe de muştar şi de coriandru, mărar, cimbru, dafin) este una surprinzătoare.
Nici ciorbă a la grec, nici rădăuţeană nici dobrogeană de pui, zeama asta merită trecută în nomencaltorul meu de surprize.

Tocăniţă de ciuperci

Căteva roşii uscate scoase din ulei, un ardei roşu uscat de pe sfoară, o tulpină de praz, toate înăbuşite în tigaie. Adaus de ciuperci întregi (le-am ales pe cele mai micuţe), apă fierbinte, puţin bulion, dafin, oregano, praf de flori de ceapă şi usturoi tocat cât de mult. Totul clocotit zece minute la foc moale şi amestecând cu grijă.
Aici merge mămăliguţa brici, dar eu mi-am făcut felii de pâine prăjită, le-am pus în farfurie şi am turnat deasupra tocana cu polonicul. Pîinea să aibe niţel gust de ars, e şi mai bună, iar gingiile alea maronii ale feliilor se înmoaie şi devin bune ca la balamuc !

Na, gata, nu mai vorbesc cu voi până nu îmi vine Nemţoaica acasă.
Că o dau dracului de burlăcie, m-am săturat !


ŞI NU UITAŢI !!!


Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
uica.mihai@gmail.com

Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 28 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL, ADRESA ŞI CODUL POŞTAL !

Niciun comentariu: