11.01.2012

Meniul de unu noiembrie

 Doamne, că nici nu înţeleg cum se scurse aproape anul ăsta, iaca se făcu de întâi noiembrie şi bruma e fată mare peste grădini.
Mă trezesc înfrigurat dimineaţa, când căţeluşa Biba (de acum e căţea în toată regula, a împlinit un an) zgreapţănă la uşă să îi dau drumă să îşi facă... mă rog, cum fac căţeii. Şi când se întoarce înfrigurată, are labele reci şi botul îngheţat şi se culcuşeşte direct în fotoliu şi scheaună uşurel. Parcă m-ar întreba, ce-i asta Uico ?
Între timp eu şi Nemţoaica radem prima cană de cafea  şi plănuim calendarul zilei. Ne cam boscorodim cu privire la puctele din orar, fiindcă ea vrea multe şi repede, eu puţine şi molcom. Mai ales că astăzi am mult de scris, la cartea de bucate, la corespondenţe nerezolvate şi la o prezentare de pomină pentru Gastro Fest Timişoara din 23-25 noiembrie.  http://uicamihai.blogspot.ro/2012/10/toamna-festiva-la-timisoara.html
Dar am dat la pace pe moment, fiindcă am lăsat de la mine şi am fixat să mergem la cumpărături mai întâi, de-ale gurii şi de-ale casei, apoi o să mă lase tihnit să scriu iar ea o să bucătăricească pe gustul ei.
Şi iată ce o să facă Nemţoaica spre a mă îmbuiba şi arăni:
1. O să taie două macrouri babane în felii groase de două degete, le va pune într-un vas de porţelan acoperite cu rondele de ceapă şi de morcov, o să toarne peste ele un litru de marinată clocotită făcută din jumătate de litru de apă, un sfert de litru de vin alb sec, un sfert de litru de oţet de mere, foi de dafin, boabe de piper, un ardei iute, puţină sare, puţin zahăr (de fapt mai mult că are gusturi nemţeşti), o să pună capac pe castron şi o să-l lase să transpire până la cină. Mâncarea asta mă înebuneşte, mă îndop şi mă îndop şi mă îndop...
2. Alte patru macrouri vin filetate, date printru-un aluat făcut din făină, ouă, bere (îmi ia nemernica ultima sticlă din frigider) sare şi piper şi apoi prăjite în ulei încins.
Garnitura lor este conopidă cremă cu usturoi, cartofi natur şi dacă îi rămâne aluat cu bere, mai prăjeşte cu el şi câteva felii de vinete.
3. Dar fără zeamă simt că nu mă satur, aşa că o să încropească o "ciorbiţă sărăcească" pe tarif de pensie mică.
Patru spinări de pui fierte şi spumuite, un morcov, un pătrunjel, o ceapă, câţiva cartofi şi un sfert de gulie, dresing de iaurt amestecat cu gălbenuş de ou şi zeamă de lămâie ( cel mai al naibii dresing din lume, dacă nu reuşeşti să îl temperezi cum se cuvine, se taie în oală, leuştean mult deasupra şi ţac-pac, ciorbiţa gata. V-aţi prins că e un fel de a la grec de pui ...
4. Dar diseară la cină, fiindcă o să bem ceaiuri hepatice (ne înebunim după combinaţia de ierburi din ele) o să îmi dea şi tartine pe pâine prăjită. Pe care o să le îmbrace în salata ei de vienete specială, decongelată ca să ne ajungă pe trei zile.
Vinetele au fost coapte pe jăratec din toamnă şi vin băgate în blender, împreună cu doi ardei copţi la fel pe jăratec, o ceapă rasă, doi căţei de usturoi, un gălbenuş fiert şi unul crud, puţin nucuşoară, sare, piper, zeamă de lămâie. Şi cu răbdarea ei nemţească va picura ulei de porumb strop cu strop în blender, până îi creşte pasta asta ca o spumă aerisită. Şi la urmă îi dă doar un prafture de  seminţe de susan păjit desupra şi gata.
Mamă, că nici nu mai pot să scriu gândindu-mă la bunătăţile astea...mi-au dispărut consoanele de pe tastatură şi deja simt supt limbă gust de macrouri marinate.
Tot mă întreb, de ce ne-a făcut Dumnezeu şi mâncăi şi beutori? Nu era mai bine să fim doar beutori?

4 comentarii:

Anonim spunea...

UICO AI PROMIS CA VI LA WIEN IN NOV.SA NU UITI SA MA ANUNTI --

Elisabeta Ionescu spunea...

Multumesc pentru meniu. M-am delectat cu el , e minunat si l-am primit ca pe cel mai de pret dar de ziua mea(azi implinesc 51 de ani).

masini de inchiriat bucuresti otopeni spunea...

Foarte tare! Tine-o tot asa!

Dana spunea...

La cum descrii tu mancarea, salivez mereu indiferent daca sunt flamanda sau satula.