9.19.2012

Mâncarea fudulie, băutura temelie

Pe repede înainte, scurt şi cuprinzător:
Mâncarea, temelia vieţii trece toamna pe planul doi. Au pornit căzanele cu răchie, şi uliţele duhnesc a prună chinuită, mustul a dat în rampaş şi mai puţin bem vin nou, rubiniu, alb, razachie, rozaliu dulce-împarfumat.
Pe apucate mai îmbucăm de una de alta, că doar toamna are cămara ei plină de culori şi gusturi.
Fac o tigăiţă mică cât pentru două porţii cu vinete cam aşa:
Tai o vânătă cât un pântec de balenă în cubuleţe de mărimea celor de rahat la cutie, le frec cu sare, piper şi cimbru, le las la stors o jumătate de ceas într-un coş rar de nuiele, apoi le călesc în ulei cu câteva feliuţe de gogoşar, adaug trei căţei de usturoi tăiaţi felii, o tulpină babană de ţelină tocată groscior, mai adaug puţin cimbru verde, stropesc cu vin alb şi înăbuş sub capac. La sfîrşit stropesc cu smântână adaug şi pătrunjel verde în ploaie şi lângă bardaca plină ochi cu rampaş mănânc cu pâine proaspătă.
Ori iau două roşii din acelea inimă de bou mari de două la kil, le tai felii groase de un deget, le dau prin făină albă amestecată cu sare şi piper şi le prăjesc în ulei foarte încins. Le aşez pe felii groase de pâine proaspătă, stropesc deasupra cu mujdei, presar pătrunjel verde şi bineînţeles că pun rampaş lângă.
Sau fac un morman de ardei copţi pe vatra unde fierb zacuasca, dau peste ei cu ulei şi oţet însă foarte puţin, fără milă asezonez cu un mujdei mai sărat diluat cu vin, mai adaug câteva linguri de bulion proaspăt şi mănânc cu pâine prăjită.
Ce ziceţi- boierie, nu ?

2 comentarii:

Rita Oarga spunea...

Aiaiai ce de comentarii pot trimite acum, fara verificarea robotilor. Reteta asta e perfecta pentru o seara frumoasa de toamna, cum e asta. Rosii fripte n-am facut niciodata. E cazul sa-ncercam.

masini de inchiriat bucuresti otopeni spunea...

Frumoasa reteta. Pacat ca vine iarna si nu mai avem parte prea des de astfel de lucruri. Rosiile fripte sunt delicioase si trebuie neaparat incercate.