8.23.2012

CEL MAI MARE EVENIMENT CULINAR AL ANULUI


Comunicat de presă

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber

Polus Center, 8 - 9 septembrie 2012



logo PCC_for partners.jpg


Cupa Polus Center în Gastronomie

oferită de Zahăr Mărgăritar




Important!

Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este o competiţie Continentală şi este

certificată de către World Association Of Chefs Societies! (WACS)

Toate distincţiile şi titlurile acordate în cadrul concursului sunt recunoscute în peste 90 de ţări!

Organizatorii evenimentului:

Polus Center Cluj, Zahăr Mărgăritar, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ,

World Association of Chefs Societies

În perioada 8 septembrie – 9 septembrie 2012, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ impreuna cu Polus Center Cluj vor organiza Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber,

Cupa Polus Center, Ediţia VII.

Ca şi la celelalte ediţii, organizatorii au invitat, pe lângă specialiştii culinari din România şi maeştri bucătari recunoscuţi la nivel internaţional. Printre invitaţi se numără următorii: Chef Reuven Harel (Israel), Preşedintele Leon Menahem (Israel – Israeli Chefs Association), Master Chef Spiros Dimitriou (Serbia), Echipa Naţională Culinară din Coreea de Sud, Akbar Umarov (Uzbekistan), Echipa Naţională a Croaţiei, Echipa Naţională a Macedoniei, Maestrul Jyrki Yli-Uotila (Finlanda), Profesor Constantinos Psindros (Cipru).

Specialişti din lumea vinului: Somelier Sergiu Nedelea (Ambasador al Asociatiei Somelierilor Europeni in Romania si Iudex in Vinuo - Ordinul European al Cavalerilor Vinului), Profesor Cornelia Toma (Formator de somelieri), Somelier Cristian Grigore, Somelier Bogdan Dumitrescu, Somelier Cătălin Băluţă (toţi invitaţii sunt membri ai Ordinului European al Vinului). Cupa Somelierilor va fi oferită de Agenţia de Somelieri Winetaste.ro – Sergiu Nedelea.

Evenimentul se adresează atât bucătarilor profesionişti, ce au mai participat şi la alte competiţii gastronomice şi au experienţă în acest domeniu, cât şi amatorilor care gătesc din plăcere şi vor să facă parte din această minunată experienţă. Regulile sunt în conformitate cu standardele World Association of Chefs Societies, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ fiind membră a acestei organizaţii, evenimentul este certificat şi respectă întocmai cerinţele existente la nivel internaţional. Într-o astfel de „întrecere a celor mai bune bucate”, toată lumea are de câştigat şi, cel mai important, de învăţat!

A.C.E.E.A. lansează Mega Show-ul „Masters of Flames - Hells Kitchen & Angels Lounge” Powered By Zahăr Mărgăritar

Hells Kitchen. În cadrul show-ului se vor găti cca. 2.800 de litri (cca. 6.500 porţii) de mâncare pentru publicul spectator. Mai multe echipe de bucătari vor prezenta diverse reţete gătite la cazan şi grătar în spirit „diavolesc” şi vor folosi următoarele ingrediente: carne roşie (porc, viţel, oaie, capră) cu os cu tot, de preferinţă cap, picioare, ciolane, coaste, gâturi şi gheare de pui, ori de altă pasăre. Legumele vor fi de culoare roşie: tomate, ardei kapia, ardei gras, gogşar, ceapă roşie, sfeclă, varză roşie etc, iar condimentele puternic picante şi iuţi.

Sosurile şi zemurile obligatoriu se vor prezenta cu o tentă sângerie. Se va găti la flacără puternică şi temperaturi înalte, la ceaun şi la grătar.

Personajele show-lui:

Şeful Dracilor Lucifer (Tibi Kiss), Moartea cu Coasa (Uica Mihai), Călăul (Stan Călin), Demonul Sufletelor Animale (Cristian Păpuşoiu), Demonul Sufletelor Umane (Marcel Iorga), Demonul Legumelor (Alex Cârţu), Demonul Focului (Lungu Iris), Demonul Întunericului (Moghazehi Mehrzad), Demoniţa Gastronomiei (Surpriza evenimentului).

Angels Lounge. Alte echipe vor prezenta un bufet compus din deserturi de bucătărie, deserturi de cofetărie ori patiserie, milk shake-uri, creme, sorbeturi care vor avea în componenţă obligatoriu zahăr, miere şi lapte, iar culorile dominante ale produselor vor fi alb, roz, albastru deschis. Se va găti la flăcări de gaz blânde ca temperatură, fără exces de fum, la ceaun şi la tigaie, fără grătar şi flacără deschisă. Preparatele vor fi specifice poveştilor din rai (deserturi cu miere de albine, lapte dulce, fructe).

Personajele Show-ului:

Îngerii (Maestrul Cornelia Ghişoi, Şipoş Dorel, Tiberiu Mocuţa, Nicolae Niculae, Ozana Bujdei, Rista Claudia, Gigi Fedeleş + 5 ajutoare de bucătari), actori (5 pers), Şeful Purgatoriului (Prezentatorul Justinian Radu).

Ambele tabere vor fi amplasate faţă în faţă pentru diverse dueluri verbale în timpul realizării show-lui. Alături de bucătari va fi o echipă de actori care va anima atmosfera. Toate persoanele implicate vor fi echipate în costume de show (draci, îngeri…etc.), iar armele personajelor vor fi adaptate în instrumente de gătit (ex. cu furca dracului se vor prăji frigărui, coasa morţii se va folosi pentru felierea cărnii, cu suliţele îngerilor se va întoarce carnea pe grătar). În centrul acţiunii va fi amplasat marele CAZAN AL PURGATORIULUI (1.600L) pictat cu diverse imagini, locul în care actorii vor juca rolul celor care au păcătuit, iar acum sunt la Judecata de Apoi – publicul va vota pentru ei dacă merită să meargă în tabăra îngerilor sau în cea a dracilor. La sfârşitul demonstraţiei toată lumea prezentă va degusta gratuit din preparatele gătite în ambele tabere.

A.C.E.E.A. prezintă echipele olimpice româneşti care vor participa la Olimpiada Culinară Mondială de la Erfurt, 6-9 octombrie 2012, Germania. Toţi clujenii vor avea ocazia să vadă live meniurile cu care echipele vor reprezenta România la Olimpiadă în concurs alături de alte 90 de state!

Componenţa Echipei Regionale a Moldovei:

1. Căpitanul echipei regionale: Mihai Câmpeanu

(Manager al restaurantului Panoramic 13, Hotel Unirea Iaşi), a coordonat echipa Hotel Unirea în anul 2011, echipă profesionistă care a câştigat cupa Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber (Cupa Polus Center, Cupa Bucureşti), are mai multe participări în competiţii internaţionale (Euro Asia Ecaterinburg Rusia 2011 – medalie de bronz la individual şi la echipă, Pearl of the Sea Croaţia 2012, Insula Brac – medalii de aur, argint şi bronz la individual);

2. Gigi Fedeleş: membru al echipei, executive chef

Executive Chef al Restaurantului Cavalerul Medieval din Iaşi, câştigătorul Cupei Moldovei din anul 2011, a participat alături de ACEEA în competiţia Pearl of the Sea Croaţia 2012, Insula Brac – medalii de argint şi bronz la individual;

3. Ozana Andreea Bujdei: membru al echipei, executive chef

Executive Chef al Restaurantului Panoramic 13 – hotel Unirea din Iaşi, câştigătorul mai multor medalii (aur, argint şi bronz în cadrul competiţiei Cupa Moldovei 2011,2012), câştigă Cupa Aradului 2012 alături de echipa hotel Unirea Iaşi;

4. Şipoş Dinu Dorel: membru al echipei, maestru cofetar

Executive Chef şi manager al cofetăriei La Crema din Târgu Mureş;

5. Şipoteanu Adrian: membru al echipei, executive chef

Executive chef al reastaurantului La Castel din Iaşi, participant la competiţia Euro Asia Ecaterinburg Rusia 2012 – medalie de aur la individual, medalie de aur la echipă, câştigă Cupa Moldovei în Gastronomie în anul 2012;




Componenţa Echipei Militare a României:

1. Căpitanul echipei militare: Sabadiş Gabriel, maestru în arta culinară

Maestru în Arta Culinară, funcţionar la ServicIul Militar de Protecţie şi Pază al României, a coordonat echipa Stăpânii Jarului în anul 2008, echipă profesionistă care a câştigat mai multe medalii (aur,argint şi bronz) în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Dobrogea – Hotel Flora Mamaia;

2. Marioara Vârtop: membru al echipei, executive chef

Maestru în Arta Culinară, Executive Chef al Restaurantului IL Bastione din Timişoara, câştigătorul mai multor cupe şi medalii de aur în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, a participat alături de ACEEA în competiţia Golden Balkan Chef (Belgrad Serbia 2011), competiţie câştigată de echipa României, prima mare victorie din istoria gastronomiei româneşti – Trofeul Golden Balkan Chef!

3. Remus Tomici: membru al echipei, executive chef

Executive Chef al unităţii Sky Restaurantului Casa del Sole – din Timişoara, câştigătorul Cupei Banatului, Stadionul Dan Păltinişanu Timişoara, în anul 2011, a participat alături de ACEEA în competiţia Pearl of the Sea Croaţia 2012, Insula Brac – medalii de argint şi bronz la individual;

4. Marian Misirgic: membru al echipei, bucătar specialist

Funcţionar la Servicul Militar de Protecţie şi Pază al României, a participat în echipa Stăpânii Jarului în anul 2008, echipă profesionistă care a câştigat mai multe medalii (aur,argint şi bronz) în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Dobrogea – Hotel Flora Mamaia;

Este prima participare din istoria gastronomică a României a unei echipe militare care va reprezenta ţara noastră la Olimpiada Culinară Modială!

Uica Mihai prezintă Cupa Bloggerilor la Polus Center!!!

Proiect pentru bloggerii din spectrul culinar!

Programul competiţiei:

Sâmbătă, 8 septembrie 2012

A. Clasa Preparate Culinare Reci

Secţiunea Platouri festive, Antreuri, Secţiunea Dulciuri şi Patiserie, Secţiunea Creaţie,

Secţiunea Meniu Alternativ

Duminică, 9 septembrie 2012

B. Clasa Gătit în Aer Liber

Secţiunea Plită, Secţiunea Grătar, Secţiunea Ceaun, Secţiunea Creaţie

Premiile principale ale Competiţiei

1.Cupa Clasei Preparate Culinare Reci

2. Cupa Clasei Gătit în Aer Liber

Se vor premia toţi câştigătorii secţiunilor clasaţi pe locurile I,II,III

Componenţa Juriului

A. Comisie de evaluare pentru profesionişti (minim 5 persoane – specialişti în gastronomie)

B. Comisie de evaluare pentru amatori (minim 5 persoane – specialişti în gastronomie)

C. Comisie Somelieri – comisie de evaluare pentru

asocierea preparatelor culinare cu băuturile (minim 3 persoane somelieri, specialişti în vinuri)

Criteriile de evaluare

1.Gustul produselor culinare (maxim 25 puncte)

2. Prezentarea produselor culinare în forma finală (maxim 25 puncte)

3. Dexteritatea concurentului (maxim 25 puncte)

4. Igiena concurentului (maxim 25 puncte)

Evaluarea premiilor

Între 40 şi 59 puncte – diplomă de participare

Între 60 şi 79 puncte – medalie de bronz

Între 80 şi 89 puncte – medalie de argint

Între 90 şi 100 puncte – medalie de aur

Concurentul care se apropie cel mai mult de 100 puncte câştigă Cupa secţiunii.

Concurentul care câştigă cele mai multe Cupe de secţiuni, câştigă şi Cupa etapei,

respectiv Cupa Polus Center oferită de Polus Center Cluj.

Concurentul care câştigă cele mai multe Cupe de etape, câştigă şi Cupa Campionatului.

Programul Evenimentului

Vineri, 7 septembrie 2012

18,00 – Festivitatea de deschidere a competiţiei

19,00 – Gastro Show cu: Rista Claudia (Banat), Chef Odeh Elhawa (Israel), Maestrul Cofetar Şipoş Dorel (Târgu Mureş)

20,15 – Degustare de vinuri

21,00 – Concert de jazz

22,00 – Dj, Music & Dance Party

Sâmbătă, 8 septembrie 2012

8,00 – Înscrierea concurenţilor

9,00 – Preluarea standurilor de către concurenţi

11,00 – Startul competiţiei de preparate culinare reci

11,30 – Jurizarea concurenţilor

13,00 – Mega Gastro Show „Hells Kitchen & Angels Lounge” partea 1 – Cazanele

14,30 – Încetarea competiţiei, deliberarea juriului

16,00 - Prezentare a Echipei Olimpice Regionale a României (Moldova) – Meniul pregătit pentru Olimpiada de la Erfurt (Germania – octombrie 2012)

18,00 – Parada Somelierilor (Federaţia Somelierilor România)

18,30 – Demonstraţie cu Maestrul Antonio Passarelli

19,30 – Demonstraţie Cu Maestrul Cristian Tufeanu – Bucătărie Japoneză

20,30 – Decernarea premiilor

21,30 – Concert cu formaţia Sensor

22,30 – Încetarea programului

Duminică, 9 septembrie 2012

8,00 – Înscrierea concurenţilor

9,00 – Preluarea standurilor de către concurenţi

10,00 – Startul competiţiei de gătit în aer liber

13,00 - Mega Gastro Show „Hells Kitchen & Angels Lounge” partea 2 – Grătarul Uruguayan

14,00 – Jurizarea concurenţilor

15,00 – Prezentare a Echipei Olimpice Militare a României – Meniul pregătit pentru Olimpiada de la Erfurt (Germania – octombrie 2012)

16,00 – Încetarea competiţiei, deliberarea juriului

16,15 – Demonstraţie cu Maestrul Cornelia Ghişoi (Mărgăritar)

17,00 - Demonstraţie cu Echipa Master Chef

18,00 - Demonstraţie cu Echipa Naţională de Bucătari din Corea

19,00 – Parada Somelierilor coordonată de Sergiu Nedelea

20,00 - Decernarea premiilor

20,30 – Concert cu formaţia A.L.I.A.S.

22,30 – Încetarea programului

Manager Proiect

Radu Zărnescu

Contact: tel. +40 731 342 275

e-mail. raduzarnescu@rocketmail.com

web-site: www.campionatdegatit.ro

________________________________________________________________________________________________________________

Proiect redactat şi implementat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ.Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber - Marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.) ROMÂNIA 2007. Proiect autentificat în 2007. Proiect înregistrat la World Association of Chefs Societies (W.A.C.S.) Reykjavik, Friday, 13th March 2009 de către Reinhold Metz (Continental Director Europe Central) Gissur Gudmundsson (President) Robert Oppeneder Chairman Culinary Committee. Proiect Licențiat – Competiţie Gastronomică Continentală (W.A.C.S.) Reykjavik, Friday, 13th March 2009. Toate drepturile asupra proiectului sunt rezervate de A.C.E.E.A.. Toate drepturile de difuzare a imaginilor şi publicare a pozelor din cadrul evenimentului sunt rezervate de A.C.E.E.A.

Un comentariu:

In bucatarie la Sidy spunea...

Intre 07- 09 sept sunt la Sibiu dar pina duminica seara musai sa ajung in Cluj ca prea fain va fi....
Mult succes tuturor participantilor !!!