1.29.2012

De la bucătăreală la grădinărit

Această postare nu este o zărgheală marca Uica Mihai ci o extensie a preocupărilor mele bucătăriceşti, care m-au dus firesc la grădinărit, fiindcă bucătăria fără legume e ca Elena Udrea fără poşetă şi tocuri cui.
Deci să purcedem. Am văzut în 1998 un reportaj despre un bătrânel din Ialomiţa care avea în balcon un spalier pe care stăteau agăţate sticle de plastic pline cu verdeţuri şi legume de talie mică. Inclusiv roşii care erau arăcite pe nişte sfori.
Am fost fermecat de idee, aşa că în anul următor am umplut câteva zeci de sticle de plastic decupate si suţinute de cârlige ca să poată fi atârnate pe gard. Am folosit pământ de pădure amestecat cu resturile de la curăţarea jgheaburilor de scurgere de la streaşina casei şi cu guano cumpărat la sac. Nu am folosit un calcul al proporţiilor, am făcut amestecul după ochi.. Am vopsit sticlele pe dinafară cu var încleiat cu aracet, ca să arate frumos, dar şi pentru că albul reflectă lumina solară. Asta fiindcă sticlele erau expuse într-un loc în care soarele bătea nemilos. Am cultivat în primul an eşantioane de probă. Cimbru, busuioc, pătrunjel, leuştean. Doar leuşteanul nu s-a prins, a răsărit apoi a pierit în câteva zile. În rest totul a mers perfect. Am mai cultivat ardei iuţi dintr-un sort oltenesc de talie mică, şi castraveţi cornişon, care au făcut senzaţie, aveau un aspect aşa de frumos cu ramurile atârnând pe gard. Bineînţeles că le-am susţinut legând din loc în loc cu sfoară.
Anul următor am dublat numărul de sticle şi am încercat mai multe sorturi de legume, inclusiv vinete, pe care nu le-am lăsat să se dezvolte la maximum.
Şi aşa, iaca-tă am învăţat o mulţime de lucruri despre cultura legumelor în sticle.
Dacă nu mai ai treabă cu dezburuienirea, cu plivitul cu sapa, sunt totuşi o serie de lucrări migăloase.
Mai întâi pământul:
Eu folosesc acum pământul rezidual de la ciupercăria unui prieten, care după trei serii de ciuperci aruncă acest pământ. Este foarte bun pentru legumicultură.
Sticlele:
Nu e nici o problemă să le procuri, mai greu e cu decuparea şi modul în care le susţii.
Îngrăşarea:
E nevoie de o soluţie hrănitoare şi nu vă recomand chimicale.
Folosiţi găinaţ de pasăre fermentat în apă şi diluat în proporţie de unu la zece. Îngrăşarea se face săptămânal.
Din când în când afânaţi pământul din sticlă cu o şurubelniţă pentru a deschide capilarele din stratul nutritiv.
Dar amănunte şi fotografii, ca să nu mai mă obosesc eu dând din tastatură găsiţi la acest Link.http://www.agriculturae.ro/index.php/gradina-de-langa-casa/982-o-gradina-de-legume-in-sticle-de-plastic.html
Aşa că apucaţi-vă, grădinăritul în sticle e odihnitor, economic şi aduce satisfacţii, mai ales culinare. Şi dacă aveţi nevoie de sfaturi, ştiţi unde să daţi de Uica.

2 comentarii:

ghiocel07 spunea...

M-ai cucerit, de maine adun toate sticlele de plastic si la "gradina" cu ele. Daca nu ma descurc bat la poarta :)

Simona spunea...

Chiar mi-am propus ca din primavara sa-mi fac o mica gradina de balcon cu verdeturi si plante aromatice. Mi-ai dat tema ptr acasa! Interesant post, multumesc!