9.08.2011

Cupa de la Cluj

Mâine pe vremea asta voi fi în drum spre Cluj. Nu ca să mă sui în vârful faimosului deal din cântec, ci pentru că iau parte la "Războiul polonicelor", adică la Campionatul internaţional de gătit în aer liber, Cupa Polus Center. Se adună aici crema bucătarilor din Transilvania şi nu numai, iar Uica Mihai pleacă spre Cluj cu un singur gând: să cucerească la modul absolut Cupa categoriei amatori. Spun amatori fiindcă acolo mă încadrez, toată viaţa am fost şi voi rămne un amator de bucate alese. Acum o să spuneţi că sunt plin de trufie şi visător cu capul în nori. Cum să se ducă un Bănăţean în Ardeal să ia cupa? Parcă te poţi bate cu bucatele lor de acolo care sunt cel mai savant construite şi au saftul lumii închis în ele?
O să vă demonstrez că pot reuşi asta.
Şi pentru că mai sunt doar două zile până la competiţie şi eu mi-am terminat repetiţiile o să vă spun cu ce o să mă ocup la cluj. Şi o să vă dau şi reţetele aşa în avan-premieră.
În prima zi, vineri adică, între orele 18 şi 19 voi susţine un gastro- show, şi voi găti interactiv cu publicul clujean câteva feluri pe care am ambiţia să le improvizez pe loc din ceea ce îmi pun la îndemână organizatorii. Aici se cunoaşte măestria bucătăricească.
În ziua a doua, adică sâmbătă are loc competiţia de hrană rece, platouri festive şi etc.
Pentru că în juriu sunt mulţi maiştri din străinătate, am pregătit pentru concurs la secţiunea meniu alternativ, o prezentare generală a României prin feluri de mâncare.
Astfel pe o suprafaţă de 9 metri pătraţi voi trasa cu panglică tricoloră conturul ţării noastre şi voi aşeza în dreptul fiecărei regiuni istorice feluri de mâncare specifice şi băuturi însoţitoare.
Iată cum:
BANAT
Brînză Liptauer ca la Timişoara în două variante
- liptauer alb, 100g. brânză de oaie, 100g. telemea de vacă, 100g. brânză dulce, 50g. lapte, 100g. smântână deasă, mărar, chimion pisat fin. Totul se pasează cu blenderul pentru a obţine o cremă spumoasă şi su textură mătăsoasă.
-liptauer rosu, la cantităţile de mai sus se scoate mărarul şi chimionul şi se înlocuiesc cu piper roşu, pastă de ardei kapia roşii, ardei iute şi cimbru. se mai adaugă şi puţin ulei de măsline.
-şonc fiert în bere, se ia o tranşă măricică de jambon afumat în mod tradiţional şi se fierbe la foc domol în casoletă acoperită, cu bere, chimion, busuioc, ardei gras şi ceapă. Se serveşte rece feliat, alături de Liptauer.
-băutura Banatului, răchie de prună de două ori trecută prin cazan. Am băut aseară doi deţi de probă ca să numă fac de râs cu ea la Cluj şi vă garantez că are gust de Ambrozie.
ARDEAL
-friptură de Turda, cotletul natur cu tot cu os, grăsime şi şorici se ţine peste noapte într-o baie de lapte. A doua zi se zvântă, şoriciul şi grăsimea se crestează uniform până la carne şi se frige cotletul în untură rafinată, pudrat fiind cu mirodenii.
-fasole făcăluită, fasolea se fierbe bine cu rădăcinoase şi ceapă, se scurge si se face pastă cu robotul de bucătărie. Se adaugă sare, piper, mujdei de usturoi, unt, pastă de ardei şi foarte puţin bulion. Se srveşte rece lângă friptură, cu un obraz de ceapă roşie călită mai mult în apă, deasupra.
-băutura ardealului, un vin de Jidvei, uşor acid, aproape spumos cu iz de sâmbure aspru.
MOLDOVA
-parjoale, se frământă o farsă din 250g. carne de vită tocată mărunt, un cartof ras, un morcov ras, un ardei copt tocat mărunt-mărunt, sare piper boia, mărar, două ouă, o lingură de pesmet. Se formează chiftele lunguieţe mari cât palma de ceferist, se tăvălesc prin făină şi se prăjesc în ulei încins. Scurse şi răcite pot fi servite cu hrean ori cu murăturie savante de mai jos
-vintet umplute marianate, se aleg vinete puişor de mărinea unei mingi de ping-pong (eu am în grădină vinete albe şi le-am folosit pe acelea, se crestează în cruce la ambele capete şi se introduc în crestătură căţei de usturoi şi rondele de ardei iute. Se aşează în borcan şi se toarnă marinata fierbinte.
-vinete trase în ulei marinate, se taie bastonaşe vinetele se călesc în ulei de porumb, se condimentează, se amestecă cu felii de gogoşar călit, bastonaşe de ţelină şi se marinează la borcan.
-roşii coapte marinate, roşiile feliate se presară cu sare, piper cimbru, măgiran busuioc, se aşează într-o tavă pe hârtie de copt şi se coc în cuptor la 120 de grade. Când au un obraz rumen se aşează în burcan intercalate cu ţelină verde tulpină, felii de castravete şi se acoperă cu marinata fierbinte
-băutura Moldovei, inevitabil un Cotnari, dar de data aceasta demisec cu iz uşor de pelin din sortul domnesc.
MUNTENIA
-salată de vinete cu smântână, asta o ştie orşicine, numai că în salata de vinete adăugăm şi ardei copţi, facem maioneză din belşug şi o amestecăm jumătate-jumătate cu smântână foarte grasă.
- rasol de vită, pieptul de vită se fierbe în vin cu piper, sare, cuişoare, enibahar, rădăcinoase şi ceapă. Se feliază şi se serveşte rece alături de salată.
-vinul este unul de Buzău, dulce şi chihlimbariu, cupajat din două soiuri, roze şi alb.
OLTENIA
-Inevitabil, prazul umplut cu costiţă şi cepă roşie este la loc de cinste. Se taie bastonaşe de praz de 10 centimetri lungime şi se crestează longitudinal până la jumătate, se blanşează apoi se călesc uşor în ulei încins pentru a se înmuia bine. Separat se prăjesc feliţe de costiţă afumată şi se dinstuie ceapa roşie tăiată solzi. Cu această compoziţie asezonată cu mirodeii simple se umplu tranşele de praz. Se ornează cu feliuţe de roşii şi ardei kapia din sortul numit Raci.
-slănină în brucă, se alege slănină proaspătă groasă de o palmă şi se crestează până la şorici atât în lung cât şi în lat pentru a avea aspectul unor zaruri. Se ţine slănina un ceas în vina alb, se zvântă şi se frige înfiptă în ţepuşă la foc iute de lemn de fag. Din când în când se unge cu un mujdei mai apos şi se stropeşte cu praf de piper. trebuie să aibe un gust oţărât ca să meargă vinul
-iar vinul este un zaibăr clasic de la Vânjuleţ, care după două pahare îţi moaie încheieturile şi te trage la somn
DOBROGEA
-hamsii prăjite, păi se putea să nu mănânci peşte în Dobrogea? Iaca hamsiile se zvântă bine cu un prosop curat şi se tăvălesc prin făina în care ai amestecat sare, piper, boia de ardei, apoi se frig în ulei adânc ca să se rumenească frumos. Lângă ele să nu puneţi mujdei că e blasfemie. se mănâncă însoţite de salata de mai jos
-salată de legume coapte, coaceţi pe grătar o vânătă, un dovlecel, doi castraveţi, doi ardei, doi gogoşari doi ardei iuţi şi o poală întreagă de roşii. Curăţaţi legumele de pieliţe şi de părţile arse, tăiaţi-le mai mărişor şi aruncaţi-le într-un castron pântecos. peste ele turnaţi ulei de măsline, oţet de mere, vina alb sec, sare, piper, mujdei de usturoi, ţelină verde, pătrunjeş, toate tocate fin şi la urmă stropiţi cu busuioc mărunţit
-vinul obligatoriu un Chardonay din podgoria Murfatlar, soare lichid în pahar cu aromă savantă de piersică şi de măr domnesc.

Ei, v-aţi lămurit că pot cu meniul ăsta să iau cupa de la Cluj?
Dacă nu, urcaţi-vă în maşi, în trenuri, în avioane, în vapoare, pe cămile, în căruţe, sau în orice altceva şi veniţi la Polus center ca să vă convingeţi pe viu.

2 comentarii:

Luiza spunea...

esti bestial.retetele sunt minunate si sunt sigura ca ai sa castigi.nici nu e nevoie sa-ti tin pumnii si stii de ce?pentru ca esti original.dar putin cam modest as zice eu.auzi la el ca e "amator".

Dan Gheorghe spunea...

mancarea romaneasca nu-i ca niciunde in lume. si daca mai pui si imaginatie, si suflet, iese ceva ce gusti si cu sufletul!