9.06.2011

Scrisori din bucatarie

IMPORTANT

DE ACUM INAINTE UICA MIHAI POATE FI GASIT SI PE

C U L I N A R. RO www.culinar.ro

Portalul cel ma tare

Cu si despre mancare
Taica Pătru, bunica meu era un om snobaş şi plin dă viaţă, mare iubitor dă muzîcă şî dă joc. Când înşepea să cânce dîn radio Luca Novac câce un doi spulbărat dă la Domaşnea, arunca tesla şi ghilău dîn mîni (că era cişlăr şi dulgheri) şi înşepea să joaşe în mijlocu atelierului. Şî şe jucători era, juca scrisu numai pră vârfuri ca la Cârpa şî parcă era pus pră rulmenţi. Aşa mi-s şî io, când aud torogoata ori saxofoanili, arunc şî cuţîtu şî polonicu şî înşep să joc în mijlocu bucătăriei. Toţi ortaşii râd dă mine, da io joc înăince şî râd şî io. Şî îmi creşce sufletu şî inima în mine şî mă fac cinăr şî mă umplu dă pucere. Dă aia îmi ies mie mîncările aşa cu saft, că îs cântace, descântace şi jucace. Ia faşeţ şî voi aşa, acasă la voi.

Puţină şcoală de bucătărie:
Oul, modest şi la locul, lui se regăseşte savant în maioneză ca o delicatesă. Crema asta frecată cu ulei, a devenit proba de foc a fiecărei gospodine care se crede şi se încrede. Nu există blam şi ruşine mai mare decât să ţi se taie maioneza în castron.
Şi ca să nu mai aveţi surprize vă dau reţeta corectă a unei maioneze reglementare, care nu se taie neam. Iată deci:
Două gălbenuşuiri crude, un gălbenuş fiert-răscopt pasat prin sită.
Le frecaţi împreună într-un castron obligatoriu de fainaţă ori porţelan cu un strop de sare. Când s-au omogenizat, adăugaţi o linguriţă de muştar, zeama de la un sfert de lămâie şi câteva firişoare de piper alb râşnit proaspăt. Începeţi să fecaţi gălbenuşurile adăugând câte cincizeci de grame de ulei o dată. Frecaţi rapid doar în sensul acelor de ceasornic nu adăugaţi unrmătoarea cantitate de ulei decât atunci când cea anterioara s-a încorporat. La trei gălbenuşuri, cantitatea optimă de ulei este este de 600 ml. Dar puteţi risca să mergeţi până la 800 de ml.
Foarte important. Toate componentele maionezei trebuie să fie la temperatura camerei, este bine să le lăsaţi în bucătărie două ceasuri înainte de a purcede.
Pentru a obţine o maioneză mult mai rafinată puteţi adăuga la final câteva linguri de smântână. Pentru maioneza de ornat, adăugaţi o folie de gelatină dizolvată cu câteva linguriţe de apă caldă. Astfel maioneza capătă luciu şi se modelează mult mai uşor cu poşul ori cornetul improvizat.Puteţi colora maioneza cu sucuri de legume din storcător, fierte concentrat şi răcite: morcov pentru portocaliu, pătrunjel pentru verde.
Iată o maioneză inedită înlocuitoarea celei clasice. Într.un blender puneţi un pachet întreg de pufuleţi, 100 ml. Ulei, 100 ml. apă şi porniţi blenderul 2 minute. Rezultă o cremă delicată asemănătoare maionezei dar cu un gust mult mai penetrant. Merge grozav la peştele alb rasol, ori la legumele blanşate.

Reţeta săptămânii:
Rasol de vită cu păpălişcă de griş
O mâncare de boier cu bani şi cu pretenţii, dar şi aflată pe masa sărăacului în duminicile de după salariu.
Aşadar cumpără un rasol de vită baban, proaspăt şi încă amirosind a sânge şi pune-l să fiarbă într-o oală încăpătoare în apă îndoită cu vin alb şi aghesmuită doar cu un strop de coniac bun, nu din acela unguresc cu eticheta prefăcută. Mai adaugă o linguriţă de boabe de piper, o ceapă întreagă în care ai înfipt două cuişoare, doi morcovi şi un buchet de verdeţuri proaspete. Rasolul să fiarbă pe îndelete măcar 2 ceasuri ca toată carnea să cadă de pe oase. Şi carnea fierbinte şi plină de suc se, aşază pe un platou iar garnitura lui de Păpălişcă vine cam aşa închipuită.


Ai nevoie de :
Gris -400g.
Untură de porc 100g.
Ouă -2buc.
Smântână -200ml.
Mirodenii: sare, piper, nucşoară.

Smântâna şi cu ouăle să le baţi pentru a se omogeniza.
Să înfierbânţi untura în tigaie.
Să torni grisul şi să-l rumeneşti, amestecând încontinuu.
Grişul răcit, să-l condimenteazi cu sare, nucşoară şi piper, să-l amesteci cu ouăle bătute şi smântâna.
Să ungi o formă de copt cu untură şi să toarni compoziţia acolo. Să dai la cuptor timp de 15 minute la foc iute.
Şi pui păpălişca lângă rasol şi mai adaogi nişte hrean frecat cu smântână.
Şi poftă bună.
Şi dacă vrei mai multe reţete, caută-mă pe blog –www.uicamihai.blogspot.com şi urmăreşte pe TVR3 şi TRV Timişoara, emisiunile Ca la mama acasă şi Sarea în bucate.
La bună vedere şi vă ţucă Uica Mihai.

Niciun comentariu: