8.26.2011

Ciorbiţă de vară

E vară, vipie, soare topit curge pe straşină şi iaca- tă, o să te învăţ despre o ciorbă uşoară şi săţioasă care să meargă lângă şpriţul rece de la gheaţă cu care te mai mângâi după-amiezile.
Mai întâi să te duci la piaţ ca să târgui de la o babă ştirbă, legumă din biu: morcov, pătrunjel, păstârnac, ceapă cu inima albă, piparcă şi roşii. Dacă găsesti şi o mână de fasole verde nu strică. Mai ai nevoie şi de o varză micuţă şi câteva legături de verdeaţă: pătrunjel, ţelină, mărar, leuştean. Iar de la Market, să iei o caserolă de tacâmuri de pui, spinări cu aripi, că la vremea asta sunt lesne şi bune la gust.
Şi dacă ai toate astea, să pui pe foc iute oala cu un deţ de ulei să se încinte bine. Şi acolo să pui să se frigă mai întâi verdeţurile doar rupte toporăşte în mîini.
Ele să se călească bine şi să se scorojească, lăsându-şi în ulei toate aromele lor. Le ajuţi presărând un strop de sare şi unul de piper şi după aceea le scoţi din oală cu paleta şi le arunci.
Vine acum rândul puiului hăcuit să se frigă pe jumătate în acel ulei şi apoi să îl scoţi să se odihnească pe un bliduţ.
Uleiul din oală s-a transformat acum deja ntr-un saft dulce numai bun să îl mănânci cu pită proaspătă. Dar tu să nu faci asta, ci să pui toate legumele tăiate fin la dunstuit uşor şi mereu să mesteci în ele cu lingura de lemn, ca să nu se prindă şi să se călească uşor.
Şi dacă devin moi şi sticloase, să le stingi cu câţiva litri de apă. Mai pune în oală şi carnea de pui, o linguriţă de piper boabe, două foi de dafin şi potriveşte-ţi gustul din sare. Zama asta nu trebuie să mai fiarbă decât un sfert de ceas şi să o tragi la o parte.
Acum să îi faci o dresătură alcătuită din un păhăruţ de iaurt, două ouă proaspete, un strop de zeamă de lămâie şi cam atât. Torni dresătura în ciorbă doar atunci când deasupra ei nu se mai încheagă piculeţ de abur şi mesteci vârtos ca să se cuprindă una pe alta. Şi mă gândesc eu că ai păstrat pentru la urmă nişte leuştean pe care să îl toci mărunt şi să îl arunci în oală ca să îi dai gustul cel bun.
Iaca, făcurăm o zeamă de grinţaiguri ca în Banat şi o să îţi îmbucuri şi trupul şi sufletul şi pe cei ai casei de care ţi-e drag.
Şi dacă vrei mai multe reţete, caută-mă pe blog –www.uicamihai.blogspot.com şi urmăreşte pe TVR3 şi TVR Timişoara, emisiunile Ca la mama acasă şi Sarea în bucate.
La bună vedere şi vă ţucă Uica Mihai.

Niciun comentariu: