12.30.2017

Aspic de An Nou

Bine înțeles că trec prin ^criza pensionarului^.
Îmi fac planuri, proiecte, caut soluții care să mă țină activ în continuare, să îmi dea utilitate și să mă facă să simt că trăiesc rotund și de partea corectă a ierbii. 
Mă bate gândul să fac în continuare excursii gastronomice de vichend în Buziaș, dedicate mâncăilor și rafinaților, să îmi construiesc o terasă micuță lângă langoșeria noastră, să cultiv flori într-un solariu pe care m-am apucat deja să îl construiesc în cea mai însorită parte a grădinii, să continui cu cultivarea legumelor și transformarea lor în conserve...
Ar fi multe de făcut, pricepere este, energie cât de cât există, bani de investit la fel, numai că Nemțoaica de nevastă- mea mă cicălește și mă bate la cap să nu mai fac nimic, să stau acasă și să scriu, să cultiv în grădină doar cât avem noi nevoie și să mă bucur de pensie atâta cât este.
S-o creadă ea, am început să fac schița terasei pentru a determina necesarul de materiale și cum termin solariu, mă apuc să încherbălez terasa cu mâna mea, fiindcă le am cu tâmplăria și cu bricolajul.
Îmi doresc să creez un spațiu cu 20 de locuri la mese, unde zilnic să găsească turiștii un papricaș și o cafea turcească la nisip.
Și o să îmi caut un ucenic pe care să îl învăț și să îl călătoresc în lumea bucatelor unde să devină as și cheț.
Iar despre situația mea de pensionar, mai lăsați- mă și voi și Nemțoaica, cât respir și mă găsesc deasupra ierbii, am să lucrez și am să dăruiesc lumii o bucată din sufletul meu.
Și acum să vă dau o rețetă de Anul Nou:

Ouă roșii în aspic.
Fă o supă dintr-un pui întreg, morcov păstârnac, pătrunjel, boabe de piper, dafin și sare, potivit după gust.
Strecoară supa prin tifon, pune-o să fiarbă din nou, adaugă în ea câteva albușuri bătute spumă și amestecând cu paleta cu găuri, limpezește zeama, observând că albușul de ou adună impuritățile.
Strecoară din nou prin tifon și la un litru din această supă, adaugă două foi de gelatină dizolvate conform instrucțiunilor. Ai acum un aspic gustos, transparent și cu aromă delicată.
Fiebe cinci ouă tari, curăță- le de coajă cu grijă, așează- le într- un castron de faianță și toarnă peste ele zeamă clocotită de sfeclă roșie. În patru ceasuri ouăle se vor înroși perfect.
Acum pune un strat de aspic de jumătate de deget într-o cească de cafea neapărat conică, lasă să se închege aspicul, aranjează câteva frunze de pătrunjel pentru decor. peste ele așează bucățele de carne de pui cât mai mărunte, mai toarnă un strat de aspic lăsându-l să se închege, pune acum și o jumătate de ou, toarnă aspic cât să îl cuprindă, mai apoi încâ un rând de aspic, câteva rondele de morcov fiert din supă, din nou carne de pui, și lasă la rece câteva ore ceșcuțele.
Pe un platou aranjează foi de salată verde, pătrunjel tocat și răstoarnă ceștile cu aspic după ce le-ai ținut puțin în apă fierbinte, ca să iasă ușor din formă.
Ai obținut MULE DE ASPIC un aperitiv spectaculos și gustos foarte consistent și extrem de potrivit pentru noaptea de Anul Nou.
Spor la treabă și Poftă Mare !!!

2 comentarii:

Unknown spunea...

Vrem adresa unde să venim să salutăm o cafea la nisip și alte bunăciuni tradiționale!

Uica Mihai spunea...

Augustini, începând din 15 aprilie în centrul Buziașului, peste drum de biserica nouă. Zilnic voi avea un fel de papricaș, tot timpul fasole bătută cu cârnați la grill, cafea turcească la nisip și ceai de salep(coriandru, busuioc, scoarță de salep, lapte de capră). Și bine înțeles 7 feluri de langoși
Programul va fi de la 09.oo- 13.oo și 17.oo- 21.oo, mai puțin lunea și miercurea.