7.26.2017

Am îmbulionat- o

Mai repede decât ar fi sorocit după calendarul moşilor şi babelor, am purces la facerea bulionului pentru gătit.
În mod normal timpul potrivit pentru fierberea molcuţă a părădaisei este între Sânta Mărie a Mare şi Sânta Mărie a Mică adică 15 August- 8 Septembrie.
Atunci are roşia saft, zvâc şi gust, iară fiertura ţine în sticle şi borcane fără primejdie să facă floare ori să se înăcrească.
Dar anul ăsta am puzderie de părădaisă, parcă străluceşte grădina iar de copt au dat în copt iute de tot fiindcă a fost arşiţă cum nu mai îmi aduc aminte să fi fost de prin copilăria mea.
Deci şi prin urmare, vă predau la cheie reţeta mea de bulion poate faceţi încercare să vedeţi ce şi cum.
Roşiile se culeg ori se târguiesc din piaţă pe alese, adică să fie cărnoase, tari, bine coapte şi fără pete, lovituri ori alt defect vizibil.
Şi bine spălate în ape reci, roşiile se rrrup cu mâna ca să sară mustul lor şi pe şorţul bucătarului şi se pun straturi într-un blender de mare viteză cel puţin zece mii de turaţii.
Musai să aveţi o astfel de sculă care face roşiile pastă fină, în care nu mai deosebeşti pieliţe ori seminţe.
Că metoda clasică de dat la manivela maşinii cu separator de sită, înlătură părţile acestea esenţiale ale fructului, că doară judecând drept, unde să îţi ţină roşia cele mai importante şi mai vitale substanţe?
În pieliţa ei diafană, pentru protecţie şi în seminţe pentru progenitură.
Aşadar roşile date prin blender cu răbdare se amestecă cu sare, piper boabe, foi de dafin, frunze de busuioc şi se aşează pe o plită groasă cu foc molcom o oală- tuci- băgic- ceaun dar obligatoriu cu fundul gros în care bulionul se fierbe două ceasuri mai mestecându-l cu linguroiul de lemn, mai blagoslovindu-l şi având grijă să nu  se prindă ori să împroaşte cu zeamă dimprejur.
Şi dacă a fiert bine părădaisa asta mecită, aşa fierbinte vine turnată în sticle de sticlă, iară nu în peturi ori alte drăcovenii şi se culcuşesc sticlele în plapumă ca să se răcească pe îndelete.
Şi nu mai trebuie sterilizare ori altceva, doar aşezate la loc întunecos şi cât mai răcoros iar de importanţă este să nu le mai clătinaţi de pe raft ci să le lăsaţi în linişte să zacă, luând numai câte una de trebuinţă pentru ce se cere în bucătărie.
Cam atât des pre îmbulionare, ia cercaţi şi voi.

Niciun comentariu: