1.19.2017

Foamea de la miezul nopţii

Când te prinde foamea de la miezul nopţii, după ce abia ţi-ai încropit un somn de juma de ceas, te duci direct "în frigider" tai rotocoale de un deget de caltaboş şi sângerete, le ungi cu muştar şi le mănânci aşa în răcoarea uşii deschise, fără să mai cauţi pâine în bufetul cu uşi de mahon şi cristal.
Ori rupi din puiul fript cu ghiarele şi smulgi pieptul moale, mai tăvălindu-l prin sosul sleit cu luciu de gheaţă şi îmbuci aşa, cu bărbia unsă.   Ori scoţi pe pipăite şi la întâmplare sarmale reci din oală şi le cronţăni muşcând de două ori, ca să simţi cum pişcă acrişoară varza sub limbă.
Dar dacă faci ca mine, te apuci pe îndelete şi îţi încropeşti un prânz nocturn, în tigaie ori în crăticioara cu coadă arsă, ca să mănânci omeneşte şi cu saţ.
Îmi aduc aminte de vremurile în care erau copii mici şi stăteam la bloc.
Mă cuprindea câte o foame din asta ostenită şi mă duceam la debaraua din balcon unde atârnau şuncile şi alde afumăturile şi tăiam de două degete de groasă o felie din jambon, mare cât cuprindea tigaia şi o pârpăleam la foc iute ca să prindă numai crustă de rumeneală.
Şi se făcea damf de fript în casă şi se scoborau copii pe rând din paturile lor, Întâi Silvia şi Traian, apoi Oana cu ochii cârpiţi. Ovidiu era încă pruncuţ, încă nu învăţase la un an mersul pe parchet, dar scrâncea şi el în legănuţ visând că înfulecă.
Şi împărţeam cinstit halca de jambon în farfurii, mai aruncam câteva ouă în untura rămasă şi le frământam cu lingura de lemn, aduceam murături din borcan şi uite aşa noaptea se făcea restaurant cu bunătăţuri.
Uneori încropeam spaghete cu un sos la nimereală,  mai puneam carne de pui cu legume să se înăbuşe şi de multe ori se trezea şi Nemţoaica de nevastă-mea de ni se alătura la dezmăţ.
Se făcea de crucea zorilor când plecam oboşiţi de atâta lacomă înfruptare să ne culcuşim la loc în paturile moi şi adormeam visând în continuare  mâncăruri exotice şi bunătăţi închipuite.
Ei, uite aşa o noapte e acuma, dar sunt singur în bucătărie, numai eu, mâţa Ţuţu, căţeaua Biba şi laptopul care încă nu are nume de botez.

Niciun comentariu: