1.22.2017

Duminică pe şestache

Nu-ş de ce am avut impresia că duminica asta pică într-o luni. E o zi ca un geam aburit, nu văd nimic prin ea, doar o zare tulbure de lumină şi parcă umblă duhuri pământii dedesupt şi dedeasupra.
Brrr! Şi puiul de ger fugit de la mama lui de la Polul Nord, care colindă uliţa desculţ şi fără căciulă îmi îngheaţă osul cilibiu.
Ar trebui să mă culcuşesc într perne şi plăpumi, cu fereangurile trase şi să aştept să mi se facă niţică primăvară în suflet.
Cică în fiecare dintre noi sălăşluiesc doi lupi, unul alb şi unul negru şi trebuie să ai grijă pe care dintre ei îl hrăneşti. Lasă- l flămând pe cel alb al bunătăţii că oricum e învăţat să îndure prigoană şi hrăneşte-l pe cel negru al răului, ca să nu îţi hăpăiască de foame sufletul şi simţurile.
Eu îi împac astăzi punându- i dimpreună la masă cu mine, să mârâie unul la altul şi să mă lase în pace până cu adevărat Duminica asta se face Luni. Şi iată ce le dau:

Varză cu carne de porc

Taie şase felii groase de cotlet, cam de două dejte, tăvăleşte-le prin făină amestecată cu sare şi piper şi rumeneştele în tigaie cu untură din belşug, numai cât să prindă faţă frumoasă.
Şi numaidecât să le scoţi la odihnit pe un bliduţ, iar în locul lor să pui să se călească două cepe tăiate fir de păr, un morcov ras, drege-le cu sare, piper, boia şi niţel cimbru, iar când prind legumele să steclească, scoate-le afară din tigaie cu tot cu găsime.
Mai trebuie să tai fin de tot o varză acră mare cât lobda de fotbal, să o amesteci cu ceapa şi morcovul călit, mai adăugând şi bucătele mici cât zarul de costiţă afumată, dar nu prea multă, numai cât să dea aromă de fum iar din jumătate amestecul ăsta, fă un pat groscior într-o tavă încăpătoare.
Aşează acolo feliile de cotlet prăjit, mai intercalează nişte ştraifuri de şorici dacă ai (dacă nu, nu) acoperă cu restul de varză să se facă morman, toarnă stropind uniform peste toată movila un pahar de vin alb demisec, un pahar de bulion subţirel, mai îngroapă în varzî două foi de dafin, câteva boabe de piper şi dă- i tava la cuptor pentru un ceas şi jumătate.
Trebuie varza ta să fie aurie, moale şi dulce, iar carnea uşoară ca puful păpădiei când o pui în blid alături şi de câţiva cartofi copţi, decojiţi şi stropiţi cu unt.
Şi hai să vină Lupii !!!


Niciun comentariu: