3.13.2016

Duminică pe sponci

Doamne, parcă nici n-ar fi duminică ci o zi înghesuită de peste săptămână, uite cum se aglomerează toate şi n-am tihna aia despre care se vorbeşte numai de bine.
Aşa îmi trebuie dacă am fost leneş trei zile şi nu am rânduit cum se cuvine toate cele ale casei.
Şi ştiţi ceva?
Chiar merit un şut în fund ca la Verdun !!!
Am să mă apuc de treabă, că n-am încotro dar orice lucru bun începe cu o pauză, aşa că mă duc întâi în grădină să răsuflu printre flori şi să filmez explozia nebună a corcoduşului pe care aveam de gând să îl tai.
Face nişte fructe mici cât nasturii de la un veston soldăţesc nici măcar bune la gust, strepezite şi cu aromă de vin nepritocit, dar pentru că a ştiut să se îmbrace aşa frumos în haine de mire japonez, am să îl iert şi îl las să trăiască în voia lui. Ce mai contează acolo un corcoduş ?
Şi până să mă apuc de făcut curat în ogradă, curte şi pe terasă, iaca vă invit la o plimbare prin "Grădina de plastic" ce abia prinde să se înfiripe. Mai am de muncit ceva la ea, anul acesta mi-am propus să trec de o mie de sticle şi recipiente de plastic în care să cultiv plante aromatice, mirodenii verzi, căpşuni, frăguţe, ardei iuţi şi roşii Cherry de ghiveci.
Bineînţeles voi avea şi multe flori care se pretează la astfel de metodă horticolă, am început să prind drag de flori, pe semne o dată cu vârsta devin nostalgic şi melancolic.
Dar hai, ca de Duminică o reţetă pe repede înainte, un fel de mâncare combinat originar de la munte şi excelent pentru zilele de dinainte de pensie, când se strâmtează buzunarul.
Taie trei cepe mari mărunt- mărunt şi căleşte-le în ulei cu sare, piper şi boia la final.
Într-o oală cu apă, sare şi o linguriţă de chimion, pune să fiarbă un kilogram de cartofi în coajă, pe care îi cureţi la final şi îi tai cubuleţe potrivite.
Ia o căpăţână de varză murată, tai-o fideluţă şi căleşte-o în ulei cu dafin, cimbru şi un strop de mărar uscat.
Acum împarte ceapa în două, o parte adaug-o la cartofii fierţi, cealaltă la varza călită.
Mai chinuie amândouă felurile de mâncare în tigaie pe flacără iute cam un minut, mai drege varza cu o lingură de pastă de roşii, cartofii cu nişte pătrunjel tocat şi serveşte-le dimpreună pe o farfurie la prânz. Extraordinar ce bine se împreună cele două gusturi, parcă ar fi siameze, iar dacă ai cum am avut eu şi o felie de carne fiartă, sau de friptură lângă, eşti boss de boss !!!
 Şi acum te invit la o plimbare prin grădină:


































Un comentariu:

Mircea Popescu spunea...

Frumos, foarte frumos! Si gustos,si sanatos, si vrednicos, si sentimentos :)