2.02.2016

Corcodușul nebun

Nebun de primăvara ce a dat buzna peste el, un corcoduș din grădină a luat-o razna, bumbii săi de floare stau umflați ca mugirii pe gingiile unui prunc de lapte caruia îi dau dinții. Nu știe fiind doar puiuț de corcoduș, că nu a venit încă vremea să se zburde și că dacă îl prinde înghețul ce va să vină, o să rămâie dezbrăcat în primăvară.
Dar mi-a plăcut curajul lui de novice doritor de boare dulce și pentru a mă face frate cu pornirea lui, am hotărât să pun cuptorul astăzi la treabă să gătească primăvăratec, fără cărnuri, fără grăsimi, ușor și cu iz de zefir. 
Aceste feluri de mâncare despre care o să vă învăț acum, sunt și ușor de făcut și ușor de mistuit, mai având ele și scoposul de a încărca trupul slăbit de gerurile iernii, cu vitamine și enzime de refacere. Așa că ne punem pe treabă.

Supă de roșii altcumva

Dă- i pe răzătoarea cu găuri mari, câțiva morcovi, un păstârnac mai răsărit, țelină și o ceapă . Aruncă-le într/o oală cu un deget de ulei și căleștele numai un minut, apoi pune lângă ele și doi căței de usturoi tăiați firde păr. Mai ostenește cu lingura de lemn amestecând încă două minute, apoi toarnă peste călitură doi litri de apă, dă-i focul mic și lasă să clocotească sub capac legumele timp de un sfert de ceas.
E momentul acum să torni în oală doi litri de suc de roșii sau un litru de bulion dens cum îmi fac eu să am peste iarnă. Mai pune în fiertură o linguriță de boabe de piper, trei foi de dafin și o crenguță de cimbru, toate legate într-un tifon anume, ca să le poți scoate ușor din zeamă, iar la urmă potrivește gustul cu sare și un strop de zahăr.
Și dacă zeama a clocotit zece minute, pune pastele făinoase, lasă-le să fiarbă șapte minute, oprește focul, pune capac pe oală și las-o la înădușit un sfert de ceas.
Zama asta pusă în blid, cu mult pătrunjel verde tocat îți dă suflet nou și te face să simți ce a simțit corcodușul în bătaia soarelui. Că reînvii !!!

Ardei înăbușit

Ia câțiva ardei grași babani, taie- i pe lung în fășiuțe late de jumătate de centimetru pe care să le pudrezi cu sare piper și cimbru, să le frămânți ușurel între degete jumătate de minut, apoi să le lași la odihnit un sfert de ceas.
După care încingi o cratiță cu fundul gros, pui acolo un deget de ulei de măsline, îl lași să se înfierbînte bine și arunci ardeii în el. O să sfârâie ardeiul și o să arunce cu stropi în jur, ia-l repede la mestecat pe toate părțile până se îmblânzește și prinde rumeneală faină.
Am uitat că trebuie să ai la îndemână un mujdei gata făcut din câțiva căței de usturoi jumătate de deț de vin dulce, sare și piper, cu care să stingi ardeii căliți și să îi lași să se dunstuie în cratiță până scade vinul și se face un sos groșcior cu damf de usturoi. Și e gata mâncarea asta spaniolească, nu trebuie decât să o pui fierbinte în blid și nimic mai mult.
Ba, mai trebuie să aveți ceea ce vedeți voi colo- șa mai jos în poză, mălai copt în tobă, dar nici de-alnaibii nu vă dau rețeta lui, până mâine.
Că doar și mâine e zi de primăvară !!!

Niciun comentariu: