10.02.2015

Papricaş ca la oraş

Mai o săptămână prieteni şi aprindem focurile cele mari sub ceaune, că doar începe
FESTIVALUL PAPRICAŞULUI
la BUZIAŞ
Am ajuns la ediţia cu numărul şapte. putem spune de acum că festivalul s-a făcut "băiat mare" cu cei şapte ani de-acasă, aşa că adunaţi- vă familia, prietenii, căţeii şi purceii şi veniţi în zilele de 10 şi 11 octombrie 2015 să vă arăniţi sufletul cu bunătăţi.
Că doar ştiţi vorba mea cea veche:
Nu- i oraş ca Buziaşul
Nici gulaş ca papricaşul
Anul acesta aşteptăm buluc de bucătari îndârjiţi, războinici care nu altceva în cap decât să pună mâna pe marele premiu, o să vedeţi că va fi război nu glumă între ceaunari.
Eu unul, voi fi cu ochii pe ei, făcând parte din juriu şi ce e mai frumos decât să gust din toate felurile de papricaş "confecţionat" la botul calului.
O să mă îmbuib...
Dar până atunci vă dau o reţetă casnică de papricaş simplu pe care să îl încercaţi acasă.

PAPRICAŞ DE BUREŢI CU GĂLUŞTE DE NUCĂ

Spală un kilogram de ciuperci champignon şi taie-le în felii mai groşcioare, să nu se piardă în papricaş.
Două cepe mari cât pumnul, vin date pe răzătoare, frecate cu sare piper şi boia, apoi se pun la călit într-o cratiţă cu fundul gros, cu cincizeci de mililitri de ulei. Când începe ceapa să prindă damf, azvârle peste ea ciupercile, adaugă o linguriţă rasă de boabe de piper, două foi de dafin şi câteva boabe de chimion, stropeşte încropeala de mâncare cu un păhăruţ de vin alb demisec şi lasă crtiţa cu capac să fiarbă molcom un sfert de ceas.
Între timp, dă-i prin robot două sute de grame de nuci până le faci pudră fină, amestecă-le cu două sute de grame de făină albă, un ou, o lingură de unt moale, uun vârf de cuţit de bicarbonat şi doar un strop de apă. Freacă bine cu telul compoziţia să îţi iasă un aluat omogen, mai gros decât cel de clătite, şi nu mai trebuie decât să rupi cu marginea lingurii găluşte mici, pe care să le pui la fiert în papricaş. Dacă vezi că ţi-a scăzut prea mult cratiţa, mai poţi adăuga apă clocotită în aşa fel încât să se simtă acele găluşte în largul lor.
Şi în timp ce fierb găluştele şi se umflă, freacă o lingură vârfuită de boia cu cinci linguri de ulei (aceste este caşul de paprica de la care se trage numele mâncării) aruncă-l în cratiţă şi mai veghează cinci minute, ameste când mereu.
Iaca ai isprăvită mâncarea aceasta de paure bănăţan, pune-o doar în blid stropită cu niţică smântână şi să ai lângă o salată de varză dulce, o răchie şi un vin.
Trai neneacă.
Dacă nu te descuri cu reţeta, vino la Uica Mihai la festival şi îţi dă el să te îmbuibi !!!

Niciun comentariu: