8.25.2015

Mămăliga- mămăligă

Despre mămăligă, fraţii mei buni, aş sta cu voi de vorbă ceasuri întregi , nopţi nesfârşite şi zile albe astrucate în pănură. Mămăliga, coleaşă cum îi spunem noi Bănăţănii vânăţi pe piept, stă la temelia unei vieţi de care aproape patruzeci de ani am fugit ca un prost, nesimţit, rău- crescut, înfumurat, nerecunoscător, cunasupesus, îngâmfat, bătut în cap şi lipsit de cel mai elementar bun- simţ.
A dat Dumnezeu de am găsit, regăsit şi răsgăsit coleaşa ca pe mama mea cea adevărată, cea bună, cea dulce, cea îngăduitoare, cea care poartă într-un pântec aburind....
Ho, ho mă ! va răcni un comentator din lumea internetică şi internautică, ce se întâmplă, a înebunit Uica, a luat- o razna, s-a lăsat belitul cumpărat de mămăligari, ce odă a mămăligii face aici?
Nu vă speriaţi, Uica e cu mintea întreagă ( de fapt nu a fost niciodată, l-a lăsat Dumnezeu într-o dungă încă de la naştere) dar se simte dator să facă plecăciune în faţa mămăligii ca pe un lucru de temelie al vieţii.
Şi ca să nu o lungim prea mult vă dau reţeta unei mămăligi despre care se va vorbi şi se va vorbi şi se va vorbi.

Toacă o mână de sâmburi de caisă, după ce i-ai tras la tigăiţă şi i-ai curăţat de pieliţe între palme.
Pune la înmuiat în lapte călduţ cu o linguriţă de sare, o mână de fulgi de ovăs cumpăraţi din pungă de la magazin.
În ceunelul cel la îndemână, pune jumătate de litru de apă, o lingură de untură de porc, o linguriţă cu vârf de sare, o linguriţă rasă de boie şi un sfert de linguriţă de piper. Toarnă în ploaie două sute de grame de mălai grisat şi amestecă tot timpul cu telul.
Trebuie să îţi iasă o mămăligă pripită, moale ca un cir ciobănesc, adică să curgă din lingură.
Acum adaugă sâmburii de caisă, fulgii de ovăz, ia un făcăleţ şi începe să osteneşti mămăliga. O să vezi ce iute o încheagă ovăsul, aşa că mai adaugă o lingură de ulei de măsline, freacă ceaunul să nu mai prindă mămăliga pe el şi răstoarn- o pe un fund de lemn. Acoper- o iute cu un ştergar şi las- o un sfert de ceas să aburească şi să prindă cojiţă.
Acum taie felii, pune în blid cu brânză zdrumicată deasupra şi înfulecă făcându-ţi cruce, până simţi că îţi plezneşte buricu.
Şi o să înţelegi mămăliga altfel şi dacă da, mă faci şi pe mine fericit.




2 comentarii:

Unknown spunea...

ca de obicei m-ai surprins....

Unknown spunea...

Buna ziua,

Incerc sa contactez pe domnul Mihai, dar din pacate nu stiu cum, poate cineva sa imi comunica o adresa de email va rog sau un nr de telefon.


Cu stima

Johannes