5.11.2015

Zilele veveriţei

30 şi 31 Mai 2015
Ţineţi minte datele astea !!!
Sunt zilele în care la 
Buziaş, 
în Parcul Central, 
se desfăşoară 
PRIMA EDIŢIE A FESTIVALULUI
ZILELE VEVERIŢEI
Două zile la rând ne vom petrece sub egida şi sub sigla Veveriţei, cu muzică, dans, antren şi mai ales mâncăruri sofisticate.
Veţi avea parte de o avalanşă de surprize gastronomice create de maiştri bucătari la care cu modestie se alătură şi Uica Mihai.
Cu acest prilej voi lansa şi o carte de bucate intitulată BUCĂTĂRIA VEVERIŢEI- măncăruri, dulciuri, prăjituri cu nuci, alune şi arahide.
Dar pe lângă asta mai am şi alte surprize pe care le voi anunţa rând pe rând în zilele care urmează.
Până atunci vă fac cadou cinci reţete din cartea mai sus menţionată.

Nuga cu nuci sau alune

Nuga este Halviţa copilăriei noastre după care oricine se dă în vânt.
Nu trebuie decât să fierbi un sirop din 300g. de zahăr şi 50 ml. de apă, să adaugi după ce siropul s-a limpezit 300 ml. de miere, un strop de zeamă de lămâie şi să omogenizezi amestecul bine de tot cu telul.
Torni siropul acesta amestecând mereu energic cu telul, peste 5 albuşuri bătute spumă, adaugi şi 150 de grame de nuci tăiate la cuţit ori alune sfărâmate încorporându-le omogen,  apoi presezi acest mixaj între două foi de napolitană, cât mai uniform folosind ca greutate o tavă umplută cu apă. După 8 ceasuri poţi tăia  Nugaua în bucăţi potrivite ca să te bucuri de ea.


Baclavaua

Turcească şi modestă, prăjitura aceasta năclăită în miere e faimoasă în toată lumea. De aceea te învăţ cum să o merchezuieşti.Mai întâi faci un sirop pe care îl păstrezi la rece. Iar acest sirop se face din 300g de zahăr, 200 ml. de miere, cinci linguri de apă, puţină esenţă de trandafiri şi un strop de zeamă de lămâie. Fiert cu grijă la temperatură mică, siropul se ţine la rece
Iei foietaj din comerţ, îl decongelezi pui o foaie într-o tavă potrivită, o ungi cu unt topit cu pensula înmuiată, mai suprapui o foaie, ungi iar, şi încă o foaie unsă din nou. Presară cam 200 de grame de nucă măcinată, adaugă încă trei foi de aluat unse cu unt, apoi încă un strat de nuci şi închei cu trei foi unse cu cât unt ţi-a mai rămas.
Dai tava la rece pentru câteva ceasuri bune, apoi cu un cuţit fin tai baclavaua din tavă în pătrate egale după pofta ta şi bagi tava în cuptor la 170 de grade, pentru 20-25 de minute.
Şi peste tava fierbinte scoasă din cuptor, torni siropul rece în aşa fel încât baclavalele să se scufunde şi laşi până a doua zi tava să se îmbine aromele. Şi poftă bună.
Sarailia

Sarailia este sora mai ţărăncuţă a baclavalei,  diferind ca formă iar nu ca miez şi conţinut.
Faci siropul ca la baclava, foile le tai pe rând în patru careuri şi ungi câte trei bucăţi cu unt topit, pui în mijlocul lor nuca măcinată şi împachetezi foile ca pe sarmale. Exact ca pe sarmale, sarailia va semăna cu o sarma mai palidă şi mai scofâlcită, cu creţuri de jupâneasă.
Şi pui sarmalele de foietaj îndopate cu nucă să se coacă în tavă, iar când au obrazul rumen de tot, le îneci în sirop şi le dai la rece până a doua zi. Şi mai merge să amesteci în nucile din miezul lor nişte migdale tăiate la cuţit şi seminţe de susan pentru un gust mai rafinat.
Ori nu !!!

Pâine cu nuci

Fă un aluat ca de pâine din jumătate de kilogram de făină, frământată cu 300ml. de lapte, 200g. de nucă dată prin maşină, 30g de drojdie, un strop de sare, unul de zahăr şi  o lingură de seminţe de susan.
Lasă aluatul să crească un ceas la căldură, frământă pe planşeta înfăinată din nou aluatul, formează o pâine rotundă şi dă-o la copt în tavă mai întâi 20 de minute la 70 de grade ca să dospească din nou şi să crească, apoi jumătate de ceas la 210 grade.
Şi o să ai o pâine de ţară cu coaja rumenă şi groasă, crocantă şi cu miezul pufos şi înmiresmat de la nucă. Şi merge să o mănânci numai înmuiată în ulei de măsline cu sare şi piper şi având lângă ea, roşii proaspete din grădină.

Altă pâine cu nuci


Respectă reţeta de dinainte, numai că nucile adăugate să nu fie măcinate şi tăiate la cuţit mai mărişoare, mai sâmburoase, mai adaugă seminţe de chimion, piper şi cimbru. Şi coace la fel şi serveşte-o la mâncărurile cu peşte ori la zacuscă unde e mai mult decât …. decât… decât !!!

Niciun comentariu: