2.24.2015

Uleiuri şi oţeturi aromate

Multora dintre noi bucatele de post li se par terne şi lipsite de gust, poate că şi din cauză că folosim doar ocazional şi în cantităţi nesemnificative mirodeniile  în special cele de grădină, care dau arome nebănuite preparatelor de bucătărie şi compensează într-un fel sărăcia de componente, absenţa produselor de origine animală cu care suntem obişnuiţi.
Putem face ca o farfurie săracă, de post, să se bucure de acelaşi gust bogat ca farfuria din zilele de dulce? Da, există o mulţime de trucuri bucătăriceşti şi astăzi am să vă învăţ, cum puteţi să vă îmbunătăţind reţetele folosind
ULEIURI ŞI OŢETURI AROMATE

1. Pune într-o sticlă de jumătate de litru o linguriţă de boabe de piper, un fir de busuioc uscat, un fir de cimbru uscat, câteva făşiuţe de ardei iute şi toarnă peste ele ulei  încălzit până la 70-80 de grade. Lasă-l la macerat 3 zile şi foloseşte-l la salate şi la dinstuirea legumelor.
2. Zdrobeşte cu ciocanul de şniţele pe planşetă, un pumn de măsline negre din saramură, astfel încât să spargi şi sâmburii. Pune măslinele într-o sticlă de jumătatate de litru, adaugă un sfert de linguriţă de oregano uscat, o linguriţă de boabe de piper şi câţiva câţei de usturoi tăiaţi felii. Toarnă deasupra ulei înfierbântat la 70-80 de grade şi lasă la macerat.
3. Pune într-o sticlă de jumătate de litru o linguriţă de boabe de piper, o linguriţă de capere, un fir de rozmarin un fir de cimbru uscat , trei foi de dafin şi toarnă peste ele ulei  încălzit până la 70-80 de grade. Lasă-l la macerat 3 zile şi foloseşte-l la salate şi la dinstuirea legumelor.

1. Într-o sticlă de jumătate de litru pune căţei de usturoi, fâşiuţe mărunte de coajă de lămâie, mărar uscat şi toarnă deasupra oţet înfierbântat la 70-80 de grade.
2. Într-o sticlă de jumătate de litru pune toate verdeţurile de grădină pe care le ai la îndemână, o linguriţă de boabe de piper, o linguriţă de sare şi trei de zahăr, toarnă deasupra oţet înfierbântat la 70- 80 de grade.
3.  Într-o sticlă de jumătate de litru pune câteva foi de dafin, două pliculeţe de ceai de fructe de pădure , toarnă deasupra oţet înfierbântat la 70- 80 de grade.
Spor la treabă !!!

RUGĂMINTE PERSONALĂ
Lăsaţi-mi pe blog comentarii despre reţetele publicate, despre ce aţi dori să găsiţi în reţete, cum a decurs experienţa gătind după reţetele mele, ba chiar sugestii şi reţete proprii.
Aceste comentarii mă vor ajuta să fiu mai eficient şi mai aproape de voi.
MULŢUMESC !!!

Un comentariu:

Tudor P. spunea...

Ar fi bine sa ne spui si fiecare ulei aromat la ce fel de mancare se potriveste! :)