2.25.2015

Sarmale şi mălai

Sarmale de post

-Prăjeşte în tigaie cu foarte puţin ulei şi amestecând încontinuu 200g. sâmburi de nucă, până încep să degaje aromă (2-3 minute).
-Zdrobeşte nucile cu sucitorul de tăiţei călcându-le bine.
- Procedează la fel cu 200 de grame de arahide decojite
- Căleşte 200g. de ceapă tocată fin cu o lingură de ulei, sare, piper, puţin cimbru uscat.
- Amestecă nucile, arahidele, ceapa călită, adaugă un măr ras pe răzătoarea cu găuri mari, o lingură cu vârf de pastă de bulion, câţi va ardei copţi marinaţi tocaţi fin de tot (se găsesc la Auchan sau Profi în borcane de 830 ml.) 300g. orez spălat şi lăsat la umflat jumătate de ceas în apă călduţă, potriveşte gustul din sare, piper, cimbru.
-Umple sarmalele.
- Pe fundul cratiţei aşază beţe de mărar uscat, şi câteva feliuţe de hrean,, foi de varză acră, aşază sarmalele lăsând la mijloc un gol pe care îl umpli cu varză tocată, mai intercalezi foi de dafin şi un băţ de cimbru uscat (nu prea mult) acoperi cu alte foi de varză, torni apă cât să cuprindă şi pui oala să fiarbă la foc moale 2 ceasuri.
- La final poţi adăuga bulion şi dai oala la cuptor un sfert de ceas.

Notă:

- poţi folosi pentru umplutură foarte bine şi vinete rase pe răzătoarea cu ochiuri mari, sărate, lăsate să se scurgă în sită, clătite şi apoi doar puţin trase la tigaie cu ulei de măsline. Dau gust foarte bun, eu folosesc acest adaos şi la sarmalele de carne.

Pită de mălai

Opăreşte jumătate de kilogram de mălai grisat cu 600 de ml. de apă încălzită la 60- 70 de grade.
Amestecă bine compoziţia până se absoarbe  lichidul, iar mălaiul se umflă.
În compoziţia răcită la temperatura mâinii, pune 250 de grame de făină albă proaspăt cernută, 50 de grame de drojdie proaspătă sfărâmată în pumn, o lingură rasă de sare, trei linguri rase de zahăr, cinci linguri de ulei, piper, cimbru, boia dulce după gust. Amestecă bine compoziţia cu lingura de lemn adăugând apă călduţă în cantităţi mici până obţineţi un aluat  puţin mai gros decât cel de clătite.
Adăugaţi şi o conservă de boabe de porumb bine stoarse de zeamă şi încorporaţi amestecând de jos în sus.
Ungeţi o tavă încăpătoare cu ulei, tapetaţi-o cu făină albă şi turnaţi uşor compoziţia.
Coacerea se face în două etape.
Etapa I- cuptorul se preîncălzeşte la 70 de grade celsius şi se lasă tava la dospit timp de 20 de minute.
Etapa II- se măreşte temperatura cuptorului la 210 grade celsius şi se coace mălaiul până prinde obraz rumen- aproape de culoarea castanei.
În acest moment se unge suprafaţa mălaiului cu făină desfăcută în apă rece în aşa fel încât să constituie deasupra o pojghiţă. Se mai coace mălaiul 5- 10 minute până şi stratul de făină albă se rumeneşte.
Mălaiul se scoate din tavă, se înveleşte în prosoape de bucătărie şi se lasă acoperit să năduşească şi să se răcească două ceasuri.

RUGĂMINTE PERSONALĂ
Lăsaţi-mi pe blog comentarii despre reţetele publicate, despre ce aţi dori să găsiţi în reţete, cum a decurs experienţa gătind după reţetele mele, ba chiar sugestii şi reţete proprii.
Aceste comentarii mă vor ajuta să fiu mai eficient şi mai aproape de voi.
MULŢUMESC !!!

Niciun comentariu: