2.27.2015

Năut şi sfeclă

Hai mai departe cu bucatele de post, astăzi încercăm o combinaţie puţin mai neobişnuită, molipsind fiind eu de năut şi de gustul său fantastic, din vremea în care lucram în Spania şi fierbeam leguma asta în oale pântecoase pentru mâncarea tradiţională a ibericilor, Cocido, o zeamă trei în unu, unde alături de boabe de năut şi rădăcinoase, fierbeau cârnaţi, slănină afumată, carne proaspătă de curcan, porc şi vită, sângerete gros cât ruda de la căruţă, totul aromat cu pimenton şi sare de mare.
Astăzi găsim năut în magazine la 12 lei kilogramul, aşa că vă recomand să vă luaţi un provizion de post şi să îmi urmaţi reţeta.

Cremă de năut

Pune la înmuiat peste noapte jumătate de kilogram de năut, apoi scurge apa rămasă, limpezeşte-l bine sub jet de apă rece şi aşează-l să fiarbă două ceasuri la foc potrivit, în apă multă, dreasă cu sare, boabe de piper şi o frunză de dafin.
Scurge năutul bine, pune-l în blender şi adaugă pulpa unui fruct de avocado care va ţine loc de unt, trei linguri de bulion gros, doi ardei copţi (se găsesc gata marinaţi în borcane la orice supermarket) mai adaugă un vârf de cuţit de piper râşnit, unul de coriandru râşnit, unul de seminţe de muştar râşnit şi potriveşte gustul din sare.
Cu blenderul la turaţie mare, omogenizează compoziţia adăugând prin picurare ulei de măsline până pasta primeşte consistenţa unei maioneze şi are un luciu mătăsos.
Această combinaţie aminteşte într-un fel de fasolea bătută, dar are un gust mai subtil şi mai rafinat, iar în privinţa preţului este foarte convenabilă, cu 20 de lei poţi obţine 12 porţii sănătoase.
Iar deasupra fă-i o prăjeală de ceapă albă, ori ceapă roşie, ori cel mai elegant, praz tăiat bastonaşe.

Salată de sfeclă rusească

Fă un mujdei pisat bine dintr- o căpăţână de usturoi înecat într-o cană de apă cu sare şi piper, adaugă şi o lingură cu vârf de hrean ras, o lingură rasă de zahăr şi lasă acest lichid să se macereze câteva ceasuri, apoi strecoară-l prin strecurătoarea fină de ceai.
Rade sfecla crudă sub formă de tăiţei fini, pudreaz-o cu sare şi piper, amestec-o cu grijă pentru omogenizare dar fără a zdrobi fibra ei şi las-o să adaste jumătate de ceas.
Urmează acum să o îmbăiezi în mujdeiul strecurat, să mai adaugi şi un strop de ulei şi unul de oţet şi dacă stă sfecla acolo zece minute o poţi scoate drept garnitură la năut, ori o poţi mânca aşa cu pâine prăjită ori crutoane trase la tigaie.

3 comentarii:

violeta spunea...

Multumim ! Este delicioasa pasta de naut , dar cu adaosul de sfecla , este bestiala !

Elisa spunea...

Multumesc frumos, Uica :)
Eu beau dimineata un smoothie din zeama de visine, fragi, banana, avocado, sirop de menta facut de mine sau miere de albine si un pahar cu apa, la blender. Asta imi asigura vitaminele pe o zi.Visinele le inlocuiesc cu zmeura sau capsuni din congelator.
Iar seara, cand nu mai stiu ce sa mananc, frig o felie de paine in ulei de masline si adaug la ea niste rosii uscate din borcan. Nu uit un pumn de nuci in fiecare zi, cam dupamasa, asa...Este destul de usor sa mananci de post. Ma rog sa m-ajute Domnul sa pot.Mi-am luat naut la cutie si fasole rosie si masline verzi fara samburi. Voi posta si eu vreo reteta ce-mi da prin cap s-o fac. Post usor!

Uica Mihai spunea...

Elisa, am noroc că au început urzicile şi leurda, am mâncare gratis. Dar la mine nu e vorba că ţin post, ci mai mult o dietă. Şi în perioadele de frupt, mămânc aproape zilnic orez fiert cu sare şi piper, verdeţuri cât încape, supe de legume aproape zilnic şi foarte multe crudităţi. Obligatoriu un kilogram de mere zilnic şi zeama de la două lămâi.