2.28.2015

Adio Iarnă

Cred că v-aţi prins, poza e de anul trecut, dar n-o trece mult şi s-o adeveri. 
La noi la Buziaş e drept că cerul e înorat, aerul încărcat de umezeală, dar sunt douăsprezece grade afară şi mugurii în corcoduşii mei (am opt, chipoşi şi dătători de rod nebun ) stau gata- gata să pleznească.
E vremea să ne luăm uşurel adio  de la iarnă, Nemţoaica mi-a scos deja garderoba de primăvară din dulapuri şi a ascuns paltoanele cele lungi şi grele. Trec la jachete şi pantaloni în culori deschise, că doar musai să fiu vizibil de la distanţă. E a naibii de ea, tot cu ochii pe mine, simte că începe să îmi înflorească sângele fierbinte şi să îmi alerge ochii după fuste scurte. Iar în bucătărie ce să spun, bucate de primăvară şi vă învăţ şi pe voi ce să gătiţi ca să nu poftiţi.

Chiftele de urzici cu soia şi sos alb

Fierbe o poală de urzici, stoarce-le toacă-le mărunt şi pune-le într-un vas încăpător. 
Fierbe într-o cană de lapte de soia o jumătate de cană de gris amestecând încontinuu ca să nu se prindă, să nu facă cocoloaşe şi să aibe o consistenţă cât mai densă.
Amestecă urzicile cu grisul fiert în proporţie de 3 măsuri de urzici, 1 măsură de gris.
Adaugă şi două cepe mari tăiate fin, călite în ulei şi drese la gust cu sare, piper, boia şi cimbru.
Amestecă bine maiaua aceasta, potrivindu-i gustul cu puţin sos de soia, piper, boia iute.
Formează chiftele potrivite şi frige-le la foc iute, să prindă doar crustă rumenă iar în mijloc să rămână păstoase.
Aşează-le pe o tavă şi dă-le la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru un sfert de ceas.
Separat fă un sos alb din ulei de porumb, făină, supă de legume, iar la final, pune usturoi bătut bine în mojar.
Chiftelele se servesc napate cu sos, alături de o salată verde stropită cu vinegretă , ori cu ultimii castraveţi acrii din butoi.

Mere umplute cu cocos şi banane

Scobeşte miezul de la 6 mere descăpăcite, clăteşte-le în apă cu zeamă de lămâie şi lasă-le să se scurgă cu gura în jos.
Miezul merelor se toacă fin, şi se trage la tigaie cu puţin caramel, vin roşu, zeamă de compot de vişine ori cireşe adăugând la final scorţişoară şi două cuişoare. Obiectivul este să obţinem un sos dens, cu bucăţi de mere sticloase încorporate.
În blender punem două banane, o canitate egală de cocos ras, zahăr pudră şi puţin coniac de calitate.
Pasăm fructele şi umplem merele adăugând după gust şi o mână de stafide ori nuci tăvălite cu sucitorul.
Merele se dau la cuptor să se înmoaie şi să se rumenească şi se servesc napate cu sos. Se poate adăuga lîngă şi ceva îngheţată, ori iaurt cu fructe.

Niciun comentariu: