2.26.2015

Maioneză de post şi fasole cu aimpren

Bineînţeles că îm privinţa mâncării nu ţin un post habotnic, nu am pretenţia că urmez într-u totul prescripţiile clasice, dar mă păstrez pe o linie de mijloc, nici abuz, nici abstinenţă. 
Dar totuşi anumite reţete, care întâmplător nu conţin ingrediente de origine animală îmi sunt pe plac şi le consum fie că e post fie că nu.
Aşa se întâmplă cu fasolea pe care o iubesc încă din copilărie precum şi această maioneză de post pe care o "fabric" adeseori şi o consum în amestec cu diverese, ori de multe ori, întinsă pe pâine cu un toping de legume marinate ori legume proaspete. Şi trebuie să mărturisesc, de multe ori întind pe felia de pâine maioneza iar deasupra aşez făşii de carne fiartă ori jambon, că tare bine merg împreună.

Maioneză de pufuleţi

Pune în blendere un pachet de pufuleţi din comerţ, toarnă peste el 100ml de apă şi la viteza maximă, transformă totul într-o pastă.
Dă-i blenderul la viteza cea mai mică şi începe să adaugi prin picurare, treptat, 100 ml. de ulei, preferabil ulei de porumb.
Vei observa că maioneza creşte frumos, se îmbăţoşează şi prinde luciu de mătase. La final adaugă puţin piper alb, zeamă de lămâie (cam o linguriţă) şi muştar dulce (tot o linguriţă).
Şi gata maioneza, bună de folosit în orice reţetă în locul maionezei cu ou !

Fasole cu aimpren

Jumătate de kilogram de fasole boabe care a stat la înmuiat peste noapte, se spală bine se pune să fiarbă cu apă cât să acopere la foc iute, adăugând o lingură rasă de sare grunjoasă, o linguriţă de boabe de piper, două foi de dafin şi o crenguţă de mărar uscat.
Într-o tigaie, căleşte două cepe, un morcov, un pătrunjel şi un păsturnac, toate tăiate foarte fin. Drege gustul cu sare şi piper şi când toate legumele prind luciu sticlos, adaugă-le în oala cu fasole şi lasă-le să fiarbă dimpreună până boabele de fasole sunt perfect de moi. Ai gijă ca din când în când să completezi apa evaporată, dat numai cu apă fierbinte, pentru a nu opri oala din clocot.
La final, prăjeşte într-o tigaie cu ulei, două linguri de făină albă, ca să prindă uşoară rumeneală, mai adaugă şi o lingură rasă de boia dulce, trage tigaia de pe foc şi încorporează boiaua, cu grijă ca să nu se ardă, apoi toarnă această prăjeală în oală, şi clocoteşte încă cinci minute, amestecând cu lingura de lemn astfel ca făina să se desfacă. 
La final adaugă o cană de mujdei subţiat cu apă după gust, şi serveşte fasolea dreasă cu pătrunjel proaspăt tocat.


Un comentariu:

vdaiana spunea...

Hmmmm interesant!
Am incercat candva maioneza din pufuleti, dar nu mi-a iesit. Am obtinut ceva de consistenta lipiciului, iar ca gust ... mai bine nu :)))