7.04.2014

Supă de vară

 Să nu vă închipuiuţi cumva că Uica a trecut la regim de slăbire şi mănâncă de-ale grădinii în draci. Nici vorbă, dar am pofte de copil mic iar supa aceasta e minunăţie din pruncia mea sălbatecă.
Roşii obraznice tăiate în patru cât mai multe, câţiva ardei graşi fălcoşi spintecaţi, păstârnac anost, morcovei crănţănitori fragezi, ţelină frunze din belşug, ceapă roşie, cimbru, piper boabe, dafin şi sare. Apă cât să le acopere, foc moale dedesupt şi cât bei o jumate de vin alb de la gheaţă, oala fierbe cuminte şi cu sufletul la gură.
 Nu urmează decât să pasezi supa asta, să o mai diluezi cu apă dacă e prea cremoasă, ai nevoie de lichid vara fiindcă te deshidratezi chit că bei şpriţ de vin, îi mai potriveşti gustul cu zahăr, oţet de corcoduşe (dacă n-ai merge şi oţet mojic), piper şi pătrunjel verde tocat mărunt şi umple-ţi un castron cu vârf.
Pare o imitaţie de supă de roşii, dar nu e decât o verişoară italienească a zemei noastre şi e chiar fandosită dacă îi mai pui un strop de smântână dulce iar castronul e de porţelan de Saxa cu chenar de aur.
 Acuma vine nebunia, taie colţuros o franzelă veche, îmbib-o cu unt topit şi ulei de măsline, pudreaz-o cu sare, piper, nucuşoară, boia iute şi  clonţurile franzeloase vin aşezate în tavă şi băgate în cuptorul fierbinte până peste poate.
Să prindă crutoanele astea rumeneală şi iz de la untul caramelizat, nu e musai să le cheltui mâncându-le cu supa, sunt extraordinare drept crănţănele aperitive la şpriţul de vin ori la bere rece ( una, două, trei, o ladă întreagă).
Noi niciodată nu avem crutoane din astea îndeajuns în casă, mă bat cu Nemţoaica pentru ele.
Şi iată castronul meu modest de doar un sfert de litru, asta ca să fac exerciţii de slăbit umplându-mi-l de patru ori. E şi mai bună zeama asta a doua zi, scoasă rece din frigider şi sorbită la botul calului cu un polonic, direct din oală. Seamănă a Gazpacho, seamănă a zoppa di pommodori, seamănă a borş ucrainean, dar nu e decât o modestă, banală, dar plină de geniu supă în stilul Uica Mihai.
Hai, nu mai căscaţi gura, că vă umpleţi de bale pe piept şi daţi în boleşniţă, fuguţa la plită şi după aia daţi-mi şi mie de veste cum vi-a plăcut.

Un comentariu:

Ramona Matache spunea...

Buna-i supa de vara intr-o zi inabusitoare; si, da, mai buna-i de la frigider :)