6.16.2014

Ketchup de corcoduşe

În ultima perioadă vi-am împuiat capul cu reţete care au la bază corcoduşele, fructele- cenuşăreasă ignorate de foarte multă lume, deşi sunt o sursă directă şi extrem de sănătoasă de potasiu, magneziu şi vitamina C.
Nu mai spun de gustul lor, fie mâncate crude la botul calului, ori gătite în fel şi chip.
Astăzi, vă sunt dator cu reţeta unui ketchup năzdrăvan, făcut din corcoduşe şi anume, trebuie să le găsiţi pe cele roşii, mărunte, cu aromă de tomată, care de obicei cresc pe marginea drumului. La mine la Buziaş e plin de ele, ce să vă spun şi în afară de un nebun ca mine, nimeni nu le culege.
Să purcedem aşadar.
- Puneţi cinci kilograme de corcoduşe într-o oală, turnaţi o jumătate de litru de apă, puneţi capac deasupra şi fierbeţi zece minute, opriţi focul şi lăsaţi corcoduşele să se răcească.
- Pasaţi-le prin strecurătoarea de tăiţei pentru a scăpa de sâmburi şi pieliţe, apoi mai daţi-le o dată prin maşina de făcut bulion.
- Căliţi câtava cepe mari în mult ulei, ceapa să fie mărunt tăiată şi pudrată cu sare şi piper iar în momentul în care devine sticloase cepele, le strecurăm. Nu avem nevoie decât de uleiul cu gustul lor.
- Amestecă pasta de corcoduşe cu uleiul de la ceapă, ustoroi zdrobit în mojar până deviine pastă, boia de ardei dulce, cimbru fin pisat, dafin, zăhăr şi oţet după gust, piper boabe, frunze de ţeliină întregi, tulpini de cimbru verde şi fierbe totul la foc moale timp de jumătate de ceas amestecând mereu.
- Strecoară conţinutul fierbinte, mai pune-l la fiert încă, învţrtind mereu, până obţii consistenţa dorită.
- Toarnă ketchup-ul fierbinte în sticle, sterilizează-le şi gata !
Nu e chiar un ketchup în adevăratul sens al cuvântului ci mai degrabă un sos, dar gustul său aduce mult cu ketchup-ul şi este mult mai sănătos. Şi mai bun.
Spor la cules, cea mai grea parte e cea cu adunatul corcoduşelor !!!

Niciun comentariu: