3.24.2014

Postul Paştelui şi învăţături despre el

Lucrurile pe care nu ai voie să le faci în post, nu ţin doar de abstinenţa alimentară ci de mântuirea sufletului prin rugăciune, smerenie şi dezbărarea de toate păcatele trufeşti ale trupului.
Iaca aşa sunt şi ne învaţă sfinţii în scrierile lor şi şi în predicile cele mari din biserică.
Dar nu îţi închipui prietene că dacă faci asta şase săptămâni gata, ai scăpat cu obrazul curat şi eşti mântuit.
Că în timp ce ţii tu post cu azimă şi apă, diavolul îţi ia un mic concediu şi se duce să facă surf în insulele Bahamas şi după post ţac! vine din nou asupra ta să te ispitească şi să te culcuşească în alcoovul lui.
De aceea trebuie să fii cumpătat tot timpul anului, să urmezi calea împărătească şi să fii smerit, sfios şi înţelegător cu cei din jurul tău.
Bunăoară, dacă ai o sticlă de rachiu, nu o bea de unul singur, nu fi asin, împarte cu vecinii, prietenii, secretarul de la primărie şi poliţistul de sector.
Nu mânca toată pulpa mielului, ori muşchiul porcului la o singură masă, ascunde ce ţi-a rămas în frigider să îţi mai ajungă şi pe altă dată şi ai grijă nu îmbia pe nimeni, că e de ştiut, carnea face rău în organism, deci opreşte tot răul asupra ta.
În schimb dăruieşte-ţi şi ospătează-ţi musafirii cu cele verdeţuri, ceapă, usturoi, ştevie, urzici, spanac, salată verde şi grinţaiguri potrivite. Nu pune pe masa lor mâncăruri grase şi unse, lasă-i să plece din casa ta mai flămânzi decât au venit, că aşa e creştineşte şi sănătos organismului.
Dacă vine cineva să îţi ceară ajutorul ori un împrumut, nu te repezi ca cel chior, zi mai întâi că eşti prins până peste cap cu nişte trebi urgente, că ai datorii de achitat până în seară, că trebuie să pleci de acasă să rezolvi o dandana a unei rude sau a unui prieten şi după aceea evită acea persoană câteva zile la rând, până uită de ajutorul cerut. Aşa îl vei întări pe om, îl vei face să se descurce prin propriile forţe şi să fie pe picioarele sale, fără să se mai bazeze pe prieteni ori vecini.
Nu prea curvi ! Aici e cel mai greu, că o dată cu postul cel mare dau şi căldurile primăverii şi femeile, de, ca femeile, încep să se îmbrace subţirel să îşi arate dedesupturile şi părţile cele înduioşătoare, iar ochiul bărbatului stă fără să clipească. Aşa că nu te sfătui, fă cum te taie capul, dar să nu afle nevastă că e de rău. Şi nu uita, după aia du-te la biserică să te spovedeşti, că păcatul mărturisit e pe jumătate iertat, aşa că sfatul meu e să te spovedeşti şi să mărturiseşti de două ori, ducându-te la două biserici, ca să fii iertat pe de.a-ntregul.
Fă pomeni în timpul postului, miluieşte-i pe cei săraci şi neputincioşi. Află în gospodăria ta toate gioarsele vechi şi de netrebuinţă şi pune-le în saci frumos legaţi pe care să îi dai de pomană, afişând un zâmbet cucernic şi smerit. Chiar dacă o să fii mai târziu înjurat pe la spate, fii sigur că în faţă nu o să o facă nimeni.
Astfel îţi rezolvi şi curăţenia de primăvară.
Şi mai sunt multe astfel de învăţături pe care să ţi le dau , dar trebuie să plec de acasă fiindcă vine un vecin care mi-a împrumutat drujba să mi-o ceară înapoi şi nu trebuie să mă afle, că mai am câteva zile de lucru cu ea.
Aşa că vă doresc Post Fericit şi păcate iertate !


PS. Aşa cum vă daţi seama, această postare este o parodie ce se vrea şugubeaţă, fără a aduce atingere celor de trebuină în Post. Că sunt mulţi dintre noi care exact aşa se poartă !!!

Un comentariu:

Angela spunea...

Uica, iata ce spunea Prefericitul Patriarh Pavle al Serbiei, care a plecat la Domnul in 2009:

" Sfârşit de şedinţă a Sfântului Sinod de la Belgrad. Patriarhul Pavle, după obiceiul său, doreşte să meargă la slujba vecerniei de la Catedrala Patriarhală. Ieşind însă din Palat, zăreşte în parcarea din apropiere o mulţime de automobile luxoase, de culoare neagră, şi întreabă:
- Ale cui sunt aceste automobile luxoase?
- Ale vlădicilor noştri, ve­niţi la şedinţa Sinodului, Prea Fericirea Voastră! – i-a răspuns un preot care îl însoţea.
- O, Dumnezeu să-i vadă! Cu ce ar fi mers aceştia, oare, dacă nu depuneau votul sărăciei?
Diaconul care l-a însoţit până de curând pe Patriarhul Pavle în preumblările acestuia prin Belgrad povesteşte despre o lecţie primită din partea marelui ierarh, pe când mergeau ei o dată, împreună, la Biserica Banovo Brdo.
- Cu ce vom merge acolo? Cu maşina? – a întrebat diaconul.
- Nu. Cu autobuzul! – a răspuns Patriarhul, categoric.
- E aglomeraţie mare, zăpuşeală de nedescris în autobuz. Nu e nici foarte aproape…
- Mergem aşa! – i-a retezat vorba, scurt, Patriarhul.
- Prea Fericirea Voastră – a încercat să îl înduplece din nou dicaonul –, e vară, iată, şi multă lume merge la Insula Ţiganlia, la ştrand. Oamenii merg mai mult goi în autobuz. Nu se cade…
- Ştiţi ce, părinte, – a răspuns atunci, liniştit, Patriarhul – vede fiecare ce vrea!

Stii Uica, nu asta e motivul ca pacatuim, "ca femeile, încep să se îmbrace subţirel să îşi arate dedesupturile şi părţile cele înduioşătoare"(este adevarat ca ele pacatuiesc facand asta)...ci pentru ca noi vrem sa ne uitam, si pentru ca vrem sa vedem...vezi ce spune Patriarhul Pavle..."vede fiecare ce vrea".Ma iertati daca am indraznit prea mullt.