12.26.2013

Ziua a doua de Crăciun

O dimineaţă de Crăciun fumurie, cu un strop de ceaţă, un strop de brumă străvezie pe vârfurile firelor de iarbă, cu iz de cozonac şi abur de sarmale, o dimineaţă perfectă în care să te apuci din nou de gâtul damigenei şi să isprăveşti ce ai început aseară.
Cheful a fost unul molcom, feluri de mâncare la nimereală, fiecare şi-a scos dinainte ce i-a poftit sufletul şi nu ne-am ţinut de un protocol al felurilor servite.
Eu am început cu friptură rece, am  trecut la cozonac iar înainte de miezul nopţii am furat din oala cu supă doar găluştele pufoase, lăsând zeama chioară. Doar astăzi am să repar supa cu găluşte noi !
Al naibii de bine merg cu răchia.
Dar şi cu vinul.
Fireşte şi cu berea.
Dar hai mai bine să vă învăţ despre o reţetă de mâncare sănătoasă, pentru masa de diseară.

Frământă un sfert de kilogram de făină, două sute de grame de gris, două sute de grame de mălai, patru ouă, sare, piper şi un strop de boia, cu apă minerală cât cuprinde. Aluatul trebuie să fie mai gros decât cel de clătite şi să aibe aspectul de mămăligă nereuşită.
Încălzeşte acum o cratiţă largă, pune în ea câteva linguri zdravene de untură şi când s-a încins ea şi îţi umple bucătăria de un damf de sărbătoare, toarnă repede aluatul acolo şi mustră-l cu lingura de lemn să se facă un fel de turtoi gros de două degete.
Şi acum vine greul, trebuie cu două palete de metal, să rupi bucăţi- bucăţi turtoiul ăsta, cât mai mărunt, cât mai mărunt şi să învârţi bucăţile ca să prindă rumeneală uniform. Când au toate culoarea arămie a castanei, le scoţi pe un blid iar în locul lor pui felii de costiţă afumată, feliuţe de cârnaţi şi de jambon afumat. le rumeneşti cumsecade, iar apoi, cu tot cu grăsimea lor torni peste fărâmele de turtoi din blid şi le amesteci ca să fie omogene. Dacă ai avut afumături bine făcute, nu îţi mai trebuie nici o mirodenie deasupra, dacă nu, mai închipuie-i şi tu gustul ce ce ţi se pare potrivit.
Dar stai, am uitat să te pun din vreme să scoţi pe masă murături, inimi de varză din butoi, castraveţi brumării, conopide ţâfnoase şi gogonele pişcătoare la limbă.
Iar rachiu fiert înainte să nu îţi lipsească, şi nici vin roşu după.
Şi tot am uitat ceva. Vezi că ţi-au rămas de la masa din ajun resturi de friptură, sfârcuri de muşchiuleţ, bucăţi de la copanele puiului, curcii şi ce mai ştiu eu ce. Şi pe ele, mărunţite să le pui la fript cu afumăturile. Aşa mâncarea ta se face şi mai bogată, şi în plus te dovedeşti a fi şi econom.
Şi doamne, uitucul de mine, peste toate am uitat că friptura asta combinată de aluat şi cărnuri, se cuvine mânjită şi cu niţică smântână.
Na, acum am încheiat, sigur nu am mai uitat nimic.
Ba da ! Să vă urez
SĂRBĂTORI FERICITE  

Un comentariu:

Unknown spunea...

Craciun fericit si imbelsugat, plin de magie si colinde. La multi ani de la malul marii.