11.05.2013

Ciorbă de gâscă

Cu mari mulţumiri prietenului meu JOZEF FREDERIK, dentist fără măsele de minte, la fel de nebun şi de frumos la suflet ca mine, arădean ungur dulce, care a făcut posibilă filmarea cu ţiteraşii de la DOROBANŢI şi o zi memorabilă în calendarul sufletului meu.

.M-am trezit mistuit de o poftă sălbatecă, aproape vampirească. Toată noaptea m-am perpelit într-un vis în care, precum un căpcăun înghiţeam polonice uriaşe de ciorbă de gâscă. O zamă densă, aromată, cu grăsime multă deasupra, uşor iute, uşor picantă, dreasă cu hrean şi cu ulei de măsline, leuştean şi mult pătrunjel verde.
Asta pentră că ieri, echipa noastră de nebuni (mă refer la SAREA ÎN BUCATE) a gătit ungureşte în pusta Aradului, cu ţiteraşii din comuna Dorobanţi, aproape de vama Borş
Şi ce puteai să găteşti în lumea lui Mateiaş Gâscariu decât găscă ( mă rog şi o raţă rătăcită pe acolo). Am făcut o zamă ungurească din pulpe, aripi şi spinări de găscă, dreasă cu rântaş (e singura zeamă pe care o ştiu că se îndulceşte cu rântaş) iar lângă, pulpoane grase de raţă trase la tigaie- caramel apoi coapte în tavă cu nişte verzişoare dulci, mici cât pumnul de copil şi totul asezonat - da cum altfel- cu ardei kapia adevărat unguresc, roşu ca sângele de honved şi cu porodici dulci şi zemoase.
Iaca-tă mai sus poza finalului de emisiune şi ocupat cu trebăleala de la end story (pălincuţă de la mama ei şi vin unguresc din struguri străvezii) am ajuns să plec spre casă nemâncat.
Nemţoaica ştiindu-mă la filmare, nu mi-a rânduit nici un fel de bliduţ de arăneală, aşa că am cinat pită neagră cu câteva roşii şi ardei, rămase de izbelişte în cotăriţă.
De aia am visat urât toată crucea nopţii şi m-am deşteptat sub limbă cu gust fin şi amarnic de carne de gâscă.
Aşa că am pus oala pe foc, am furat ultima pungă cu spinări de gâscă din frigider şi am ales numai târtiţele cu ochiurile de carne de lângă ele- precis o să mă certe Nemţoaica- ca să îmi trag ciorba de cuviinţă.
Şi fiindcă sunt inimă largă şi nu vreau duios, să aveţi şi voi nopţi chinuite de vise ciorbagistice, iacă vă dau reţeta, ca să mă pomeniţi şi să mă ţineţi minte.

CIORBĂ DE GÂSCĂ DE LA PUSTĂ

Iei carnea găştii, spinare, aripă cu os tare, gâtul, o pulpă măcar, şi o tai bucăţele potrivite, ca să încapă câte două la fiecare blid.
Separat cureţi şi tai cubuleţe, câţiva morcovi ( nu mulţi că taie dulceaţa cărnii) rădăcini de pătrunjel, o ceapă roşiie cu miez iute, păstârnac şi o poală întreagă de ardei kapia.
Astea toate le căleşti cu ulei de măsline doar un picuţ şi la foc iute ca să nu lase zeamă ci doar să se perpelească.
 Stinge cu apă cât să acopere  şi încă o dată pe atât, dă-i focul molcom şi du-te un ceas să bei pălincă ori să înveţi ungureşte.
Şi când te-ai întors, verifică dacă pică de pe os carnea gâştii şi înseamnă că ai treaba făcută.
Am uitat de mirodenii să te învăţ,. foarte simplu, doar sare cu măsură şi boabe de piper. Altceva nimica, dresătura acum vine.
În câteva linguri de ulei, la foc iute, rumeneşti două linguri cu vârf de boia adevărată, din aia bozgorească, nu praf de cărămidă, dar cu grijă, învârtind mereu cu lingura de lemn să nu ţi se înegrească boiaua ci doar să se încingă bine.
Şi aşa, o torni în zeama fierbinte, ostenind-o cu polonicul iar zeama va începe să bălborosească şi să  stropească .
Acum de-abia are rostul ei şi s-a făcut ciorbă bozgorească de adevărate-lea.
Şi nu îţi mai rămâne decât un lucru de făcut, după ce ai tras oala de pe foc:
Să razi, pe cea maii fină răzătoare pe care o ai tu în bucătărie, hrean din belşug să capete zama o aromă de drum spre iad şi de capăt de lume. Şi mai pică câţiva stropi de ulei de măsline, nu fii zgârcit, şi râdnuieşte o ploaie de leuştean şi pătrunjel tocat în fiertură.
Şi după ce o să mănânci două blide şi încă unul, cu pită legumită ca să încapă gâsca mai mult în burdihan, să cânţi Ozosep, ozosep ochi neco semechec şi să îţi spui în gând: A DRACULUI  OM UICA ĂSTA !!!
Şi basta !

3 comentarii:

violeta spunea...

Nu numa ca te lingi pe toate destele ,da mai dai o data tarcoale pe la blid , s-apai te mai lingi o data !!Esti o minune !

Aurica spunea...

hhhmmmm, ce pofta iti poate face aceasta reteta de ciorba de gasca, excelenta si foarte sanatoasa :)

Anonim spunea...

In nici un caz ulei de masline la ciorba.De fapt la nici o mancare fiarta.Uleiul de masline se foloseste mai mult rece,la salate,sau cald doar la omlete.
Uleiul de masline este un ulei foarte aromat si are punctul de incalzire foarte inalt,de aceea nu se foloseste in mancaruri tip ciorba.Ai stricat bunatate de ciorba.
Ca sa nu mai zic ca fiind gasca,deci o pasare grasa,nu e nevoie de nici un ulei.
De condimente nu comentez,fiind o reteta ungureasca,probabil asa se face la ei.
Dar ciorba de gasca cea mai gustoasa se face cu zeama de varza,si mult,mult leustean!
De fapt la orice ciorba din carne grasa,zeama de varza e ingredientul perfect!
Si servita in strachina de lut.