9.16.2013

Spleen de toamnă şi roşii umplute

Toamna asta bolovănoasă mi-a picat greu la suflet şi parcă mă simt mai bătrân. Nici răchia învechită nu ajută la spleen şi amoc.
Poate doar ultima porţie de roşii umplute cu couscous din acest an, fiindcă vara asta, grădina nu mi-a dat cât i-am dat eu în muncă, sudoare şi apă scumpă din apometru.
Dar astăzi m-am gândit că pot încerca să pun câteva roşii din astea în borcan şi să încerc să le conserv pentru zilele friguroase de iarnă. Nu văd de ce să nu ţină. Le aşez în borcane pline cu bulion, le sterilizez în cuptor la 110 grade timp de 40 de minute şi mă gândesc ....
Dar până atunci să vă dau din nou reţeta, pe care am mai publicat-o o dată, dar mă gândesc dragi preceni că merită să vă mai provoc dacă şi pe voi vă bântuie astenia de septembrie.

 Deci, scobim nişte roşii cărnoase şi mari cât pumnişorul de copil.


 Din miezul scobit şi din alte roşii ajutătoare, fierbem un bulion nu prea scăzut, cu sare, piper boabe, dafin, cimbrişor şi un strop de zahăr.


 Umplutura, e una de se mănâncă singură: căliţi un sfârc de praz tăiat mărunt în puţin ulei amestecat cu unt, azvârliţi în călitură un pumn de zaruri de costiţă afumată, le lăsaţi doar o jumătate de minut şi adăugaţi doi pumni de couscous. Învârtiţi-l rapid cu lingura de lemn un minut, adăugaţi jumătate de litru de supă de pui fierbinte, stingeţi focul, puneţi capac deasupra şi lăsaţi să se umfle cinci minute, dar nu mai mult. La final asezonaţi cu sare, piper, mai adăugaţi o lingură zdravănă de unt...


 ...şi începeţi să umpleţi roşiile bine scurse


 Aşezate într-o tavă înaltă, roşiile care trebuie să înoate în bulionul aromat, vor sta în cuptor 40 de minute, la 170 de grade.


 Pentru că mai era loc în tavă, am pus să fiarbă în bulion, la margine şi trei linguri cu vârf de orez cu bobul lung, prefiert.


Ideea s-a dovedit excelentă, combinaţia orez-couscous, e fantastică. Gustul miraculos, senzaţii de vară în toi, parcă melancholia de toamnă s-a risipit. Ultima tuşă de gust este dată de frunzele de ţelină tocate
Mâine pun să fierb două duzini de roşii umplute şi le vâr în borcane.
Şi vedem noi de crăciun ce am meşterit şi dacă ţine.

2 comentarii:

violeta spunea...

Minunat , Uica ! Tare mai esti mester in d-astea bune !N-am mancat vreodata combinatie de cus-cus si orez , dar nici nu-i prea tarziu !O zi buna !

Anonim spunea...

Imi lasa gura apa!Trebuie sa le fac si eu!Multumesc, Uica!Nela