8.26.2013

Răceală de vară

A plouat întreaga noapte, sănătos şi cu şiroaie, după o lună şi jumătate de secetă. Pământul a supt apa lacom şi grădina, dimineaţa, parcă râdea.
M-am dus desculţ să mă plimb prin iarba udă şi mi-am bucurat privirile de stropii care încă dormitau pe frunze.
Sufletul îmi cânta şi mai apoi mi-a tăcut brusc.
De ieri, a rămas Fordul meu bătrân cu geamul din partea şoferului deschis şi maşina toată îmi era o lăcăraie.
Am condus astăzi murat pe spate până mai jos spre partea numită.... şi ca să nu răcesc m-am tratat cu niţică răchie de prună.
Dar a naobii răchie, avea grade ascunse în ea şi m-a cam prins.
Şi fiindcă beţia se cere compensată cu mâncare puternic vitaminizată, am pus două oale la fiert, cu legumă din grădină.
Bun şi niţică spată de porc (niţică mai multă) că şi porcul e legumă în ograda bănăţanului.
Dar să vă dau reţeta:
Tot ce vedeţi în coşul ăsta vine tăiat la cuţit în bucăţele cât vârful degetului.
Carnea de porc aşijderea.
Şi puse într-o oală de cinci litri, cu apă cât să le acopere se lasă la fiert îndelung la foc moale. Să nu bolborosească oala, să nu facă spumă şi să nu scadă apa. Puneţi capac deasupra şi mai învârtiţi în fiertură din când în gând, pentru a o tempera.
Mirodenii?
Simplu de tot, doar sare şi piper boabe. La sfârşit pătrunjel mult tocat, oţet de mere şi un dresing din iaurt şi gălbenuşuri de ou.
O mâncare modestă, hrănitoare, puternic vitaminizată şi trezitoare din beţie.
Acum exagerez, nu chiar m-am îmbătat eu, dar îmi place să mă laud.
Şi fiindcă îmi trebuia şi felul doi, iar grădina mi-a dat, am pus să fiarbă o oală de fasole verde, cu apă, sare şi un strop de oţet.
Şi o dată fiartă, am stors-o am clătit-o şi am amestecat-o cu o lingură de pastă de usturoi pus de nemţoaică la borcan, i-am dat aromă cu seminţe de fenel, ceapă neagră, cimbru şi o linguriţă de muştar.
O salată cu gust de început de lume, iar lângă ea, ca să nu pară ridicolă, felii de costiţă prăjită.
Vedeţi, gătit simplu, fără chestionuri spectaculoase, ieftin şi extrem de sănătos.
Din păcate, oalele sunt deja goale, familia a halit căpcăuniceşte tot, iar la cină, fraţii mei, mâncăm pâine unsă cu salată de vinete din frigider şi roşii de pe araci, pudrate cu sare, piper şi oregano.
Cină de încropeală, la noapte o să visez că tai un porc şi îi mănânc măruntaiele fripte pe grătar.
Vă las, mă duc să închid geamurile la maşină, că iară se arată a ploaie şi nu mai vreau să fac mâine o nouă criză de reumă tratabilă cu răchie.
  


Un comentariu:

Unknown spunea...

Va admir foarte mult emisiunea dar si pe dvs sunteti un om extraordinar. Sunteti cam singura emisiune care gateste traditional si spontan si care promoveaza genul de bucatarie care place oricui. Sa aveti zi frumoasa