5.16.2013

Cremă de verdeţuri

Trăiesc într-un oraş de pustă (câmpie) frumos ca o ceşcuţă cu filigran, liniştit ca somnul unui pruncuţ de şase săptămâni şi plin de oameni lăsaţi de Dumnezeu să fie lumini vii.
Buziaşul mă trezeşte în fiecare dimineaţă cu liniştea sa tulburătoare, cu aerul dens ca o cremă de tartă finlandeză, cu foşnetul parcului asaltat de veveriţe şi zorii, de fiecare dată, sunt o minune de care mă bucur ca un copil.
A început sezonul grădinărelii serioase, mă fericesc să fiu mânjit cu pământ printre straturi, respir printre meri şi stau de vorbă cu roşiile care au început să îşi întrupeze flori.
Mulţumescu-i Doamne că mă ţii viu şi că mă îmbucuri cu frumuseţile vieţii simple.
Şi dincolo de toate, a început sezonul adevărat al bucătărelii în aer liber, plec în turneu cu tigaia cea mare să mă joc de-a mâncărurile vârlave şi bunătăţurile strămoşeşti.
Şi iaca-tă, că mă simt dator să vă învăţ despre ultima mea găselniţă de garnitură pe care o prepar pentru grătare şi vă poftesc să o încercaţi măcar o dată.
Şi o să înţelegeţi !!!

CREMĂ DE VEDEŢURI

Tocaţi pe planşetă 3 legături de pătrunjel, 3 legătui de ţelină şi 1 legătură de leuştean. Frecaţi-le bine în mîini, cu o lingură de sare grunjoasă, o linguriţă de piper şi zeama de la o jumătate de lămâie.
Puneţi tocătura într-un vas adânc, tunaţi apă clocotită cât să acopere, puneţi capac şi înăbuşiţi o jumătate de ceas.
Strecuratţi zeama şi veţi obţine o supă limpede, uşor verzuie cu un gust rafinat şi diafan.
În blenderul de viteză mare, puneţi trei mîini de spanac proaspăt , o cană cu vârf de arahide decojite, câteva nuci, un pliculeţ de seminţe de floarea soarelui decorticate, o lingură de seminţe de susan pe care le-aţi prăjit puţin în tigaie. Adăugaţi ulei de porumb, zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi, sare, piper şi supa de verdeţuri.
Mixaţi la viteză mare pentru a obţine o pastă uniformă. Mai completaţi cu supă şi ulei până obţineţi cremozitatea necesară (crema trebuie să poată fi întinsă pe pâine, iar nucile, arahidele şi seminţele să rămână evidente) asezonaţi după gust cu sare, piper, lămâie şi gata.
Lăngă fripurile săltate de pe grătar, ori unsă pe pâine prăjită ai o minune care te desfată şi te ţine viu şi treaz.
Ai înţeles ?

2 comentarii:

Ana spunea...

Telina tulpini verzi sau frunze de telina?

Am facut citeva retete din cartea dvs. si sint ... nici nu pot spune, o nebunie!

coco spunea...

interesanta retata !