12.28.2012

Păstrăvul de An Nou

E o prăpastie între Crăciun şi Revelion, abia observabilă, dar adâncă şi colţuroasă. Îmbuibat cu sarmale şi fripturi apelpisite, Românul nu o simte, pur şi simplu pluteşte pe deasupra ei, fericit şi plin de mulţumire, ca un caltaboş fiert în porpria zeamă.
Să nu ne gândim de loc la cei care, după post şi atinşi de aripioara lăcomiei, cad în prăpastie şi ajung la urgenţe cu indigestii ori intoxicaţii oaerecare.
Sunt o minoritate neglijabilă şi insignifiantă.
Noi, cei mulţi, plutim, iar prăpastia e acolo doar ca un fel de sperietoare de mucava pe care nu trebuie să o băgăm în seamă.
Ne aşteaptă alte bunătăţi, alte chestii puse pe masă, alte mâncăruri vrăjite la cina de An Nou, vorba ceea cum începi anul aşa îl termini.
La noi, Nemţoaica a intrat deja în dârdora prefacerilor cărnurilor în fripturi şi fripturisionuri, a frământatului de prăjituri, prăjiturele şi prăjituroaie, făcându-mă speriat să îmi privesc bugetul de pensionar ca pe o calamitate naturală.
Dar nu am curajul să comentez, doar o ştiţi pe Nemţoaica ce calul dracului e, mă mulţumesc să o controlez la listă să văd ce băuturi am acolo.
Şi am slavă domnului, un batalion de vinuri şi fineţuri, başca din belşug rachiul meu de căpătâi.
Cât priveşte măncărurile cele gătite, pentru mine Revelionul se rezumă la două feluri:
Ciorba de burtă comună a românului şi păstrăvul gătit la tigăiţă.
Măncăruri umile, dar cu saţ şi cu tradiţie.

Şi iată ce fel  gătesc eu peştele acesta sprinţar prins pe Bârzava cu năvodul, adică braconat şi adus la mine prin vraja prieteniei cu cel mai mare pescar bandit din Banatul de Munte:
Păstrăvul vine spintecat mai mult simbolic pe burtă şi cu ghearele băgătoare de seamă ca să nu îi rupi carnea, se goleşte de intestinele sîngerii.
Apoi se clăteşte pe dinăuntru şi pe dinafară cu apă în care ai amestecat vin alb sec şi zeamă de lămâie. Şi cu un prosop de in cureţi şi ştergi peştele pe toate părţile, fără să îl cufunzi în apă că se duce toată dulceaţa lui.
Acum urmează să frămânţi nişte unt cu pătrunjel verde tocat fin, sae şi piper. Şi cu untul acesta să ungi din belşug păstrăvul şi să îi umpli şi burta cu un gogoloi.
Şi aşa mănjit, să îl pui într-o tigăiţă în care picuri un strop de vin alb. Pui capac şi după un minut întorci peştele şi mai numeri un minut.
Acum poţi opri focul şi lasă păstrăvul să se înăbuşe pe marginea plitei cinci minute.
Şi separat să îi întocmeşti o garnitură.
Praz tăiat rondele, călit uşor în unt asezonat doar cu sare şi stins cu puţină apă caldă, un buchet de conopidă ori broccoli doar puţin scufundat în apă clocotită cu sare şi doi cartofi fierţi în coaja lor apoi despieliţaţi şi îmbăiaţi cu untul care ţi-a mai rămas de la păstrăv.
Şi pune toate astea în farfurie, mai stoarce puţină lămâie deasupra şi dă-i şi înfulecă.
Fără pâine că pică greu la stomac şi să ai butelcuţa cu vin la îndemână.
Nu dau peştele ăsta pe nici cel mai fermecat Chateaubriand din lume şici pe moleculara de la Barcelona a lui Feran.
Şi uite aşa, uşurel, trece Uica Mihai peste prăpastie.

 ŞI NU UITAŢI !!!

Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
uica.mihai@gmail.com

Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 28 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL, ADRESA ŞI CODUL POŞTAL !

Un comentariu:

Alisia Cristea spunea...

Imi place mult reteta aceasta, voi incerca si eu! Problema va fi doar la pastrav...in comert nu prea sunt bio si nici prieten pescar nu am :)) Felicitari pentru blog! Abia astazi l-am descoperit dar promit solemn sa il citesc des :)