12.14.2012

Iarna bursucească

Iarna devin animal !
Mă transform în bursuc hibernal şi închis în vizuina de zăpadă a iernii, visez la mugurii primăverii ce va să vină.
Nu înseamnă că pic în nostalgii, ci doar că osul meu bătrân viezuresc, fuge de răceala aerului sticlos şi de zăpada agresivă.
S-au dus timpurile în care mă tăvăleam prin neaua proaspătă şi dam năvală îmbujorat şi cu hainele-ţurţure, să mă zvânt lângă cuptor.
Acum înfund soba de teracotă cu butuci groşi, coc în jăratec dovleac turcesc ori cartofi şi beau vin fiert aromat cu oregano şi scorţişoară.
Zăpada îmi bate cu degete albe în geam şi scriu şiruri lungi de versuri, şiruri lungi de versuri, şiruri lungi de versuri...
Ori gătesc, mă joc de-a bucătarul şi croiesc tot felul de minuni, nu doar comestibile ci mai ales gingaşe. Fripturile mele sunt poeme, soteurile, ode, coc plăcinţele prozaice şi cozonaci epici.
Mai ales că de ieri mi-am pus în funcţiune noile scule primite de la Samsung:
O plită cu inducţie atât de şmecheră încât nici nu mai are nevoie de bucătar şi un cuptor cu convecţie de 60 de litri în care pot coace un mieluţ fără probleme.
Şi mai întâi mi-am rânduit bucătăria ca să am flux de gătit ca la restaurant şi m-am apucat aseară de gătit în premieră.
Şi vă dau şi vouă reţetele serale să le încercaţi, dar grijă nu sunt de post şi nici nu sunt simple !

Păcele din spinări de pui

Luaţi 6 spinări de pui din acelea numite tacâmuri (eu am dat pe ele 9 lei de la Profi) şi puneţi-le la fiert în 3 litri de apă cu un sfârc de degete de sare, o linguriţă de boabe de piper şi o lingură de oţet de mere. Mai adăugaţi o foaie de dafin şi un ardei iute.
Fierbeţi spinările până ce pică toată carnea de pe oase, strecuraţi zeama şi alegeţi cu grijă să vă rămâie doar carne curată.
Între timp curăţaţi o tulpină de praz şi o ceapă roşie, trăgeţi-le uşurel la tigaie să devină sticloase, asezonaţi-le cu sare, piper şi un strop de boia iute.
Acum amestecaţi carnea cu călitura aceasta, şi aşezaţi-o într-un vas de Jena uns cu unt şi pudrat cu puţin pesmet care o să dea un gust de uşor prăjit mâncării.
Băgaţi la cuptor la 170 de grade pentru 20 de minute şi între timp să faceţi un mujdei dintr- o căpăţână de usturoi, amestecaţi-l cu 100 de mililitri de bulion gros şi tunaţi în vasul de Jena.
Mai daţi 5 minute la cuptor mărind temperatura la 200 de grade şi scoateţi vasul aburind afară, unde îl aşteaptă o mămăligă aurie, aburindă. Fără mămăliga asta, aţi făcut treaba doar pe jumătate şi nu vă pot declara VIEZURI DE ONOARE !
Iar lângă, nişte castraveţi acri buboşi şi o stacană de vin pelin răcit în zăpadă.
Poate că vă miră această reţetă, dar vă asigur că spinarea de pui dă cea mai gustoasă carne, mai ales pielea grasă şi târtiţa, sunt delicatesă.
Iar în zeama în care au fiert cărnurile, mai clocotiţi doi morcovi, un păstârnac şi un pătrunjel şi vă iese o supă pe care să o beţi fierbinte după ce aţi rânit zăpada, ori băgaţi în ea tăiţei laţi, daţi-i obraz de pătrunjel tocat şi aveţi masă boierească !

Biscuiţi şpriţati

Frecaţi 250 de grame de untură cu 200 de grame de zahăr tos, un pliculeţ de zahăr vaniliat şi două picături de rom. O linguriţă de sare este absolut obligatorie
Încorporaţi şi 3 ouă, bateţi bine cu telul şi adăugaţi uşurel un kilogram de făină.
Totul trebuie să fie la temperatura camerei, nici rece nici cald.
Frământaţi un sfert de ceas aluatul acesta (eu care sunt şmecher am pus robotul cu braţe să frământe pentru mine 5 minute) până nu mai lipeşte nici pe mâini nici pe castron, formaţi o bilă mare, galbenă şi uşor sfărâmicioasă pe cre să o puneţi la odihnit un ceas pe o farfurie.
Acum, instalaţi la maşina de tocat carne şpriţul pentru biscuiţi (vai, vai dacă nu aveţi aşa ceva înseamnă că nu prea le aveţi cu cocăturile aşa că daţi fuga la Kaufland să vă cumpăraţi, costă doar 4 lei) şi trageţi aluatul sub forma unor bastonaşe de 5-7 centimetri.
Trebuie să aveţi o tavă pregătită cu hârtie de copt pe care să le înşiraţi frumos, cu spaţii între ele şi coaceţi 25 de minute în cuptorul neapărat preîncălzit, la 170 de grade.
Când le scoateţi afară, tăvăliţi-le urgent prin zahăr pudră şi aşezaţi-le frumos pe un platou.
Eu care sunt şmecher (v-aţi prins nu ?) mai fac un question.
Îmi fabric o glazură din ciocolată menaj cu puţin unt, îmbogăţită cu zahăr şi sucul de la o jumătate de portocală şi înmoi biscuiţii pe jumătate în ea. Contrastul de culoare şi de aromă, e monumental.
Iaca-tă, asta face viezurele Uica Mihai, iarna.
Ce ziceţi ?


 ŞI NU UITAŢI !!!

Dacă doriţi o carte de la Uica Mihai, cu autograf bine înţeles, comandaţi la e-mail:
uica.mihai@gmail.com

Volumul are 128 de pagini şi este însoţit de un CD pe care găsiţi cartea în format electronic pentru tabletă, smartphone, kindle etc, precum şi încă o carte de bucate numită
REŢETE CU....
-10 EMISIUNI RADIOFONICE ÎN GRAI BĂNĂŢEAN
-UN VOLUM DE POEZIE
-UN VOLUM DE PROZE NOSTALGICE ŞI SATIRICE
Preţul unui volum este de 28 lei inclusiv taxele poştale iar plata se face prin ramburs.
Vă rog să specificaţi în e-mail NUMELE INTEGRAL AL PERSOANEI CĂREIA ÎI ADRESEZ AUTOGRAFUL, ADRESA ŞI CODUL POŞTAL !

Un comentariu:

Rita Oarga spunea...

Vad ca viezurelui nu-i merge deloc rau! E frumoasa iarna. Tocmai pentru ca ne putem bucura de caldura casei si de mancarurile grasute dupa care tanjim. Mama ne facea biscuiti din astia spritati destul de des. Tare as incerca insa spinarile de pui la cuptor. Mi se pare o delicatesa, dar mi-as dori si titlul de Viezure de Onoare. Va pup si va doresc sanatate si inspiratie la versuri.