10.21.2012

Fussili diabolo


Mi-am programat astăzi să fac două clipuri de cinci minute filmând în aer liber cu tigăile Delimano. Am chemat prieteni să ne destrăbălăm gurmandiceşte după filmări, ba să mai bem şi câte uun păhăruţ de răchie şi unul de tulburel, dar mi-a pus Nemţoaica unghia în gât.
Adică mi-a alocat un buget de DOAR DOUĂZECI DE LEI PENTRU ALIMENTE.
Cică bântuie sărăcia în portofelul ei şi toamna are efect de gol de aer.
Şi  a şi zâmbit pe sub musteţi (n-are musteţi nevastă-mea dar aşa se zice folcloriceşte) cu o srânceană ridicată, în sensul " să vedem cum te descurci".
Nu ştie ea că s-a pus cu Diavolul de Uica, păi a uitat că am grădina plină cu de toate, că un pachet de paste italieneşti costă doar doi lei, că mai am cârnat şi şuncă în frigider, nu mai zic de măsline, brânză veche de oaie şi de capră, ulei de trei feluri, oţet cât încape, iar în cămară sunt conserve de gogoşari, pastă de ardei, bulion, murături de toate felurile...
Aşa că banii o să meargă mai mult pe ceva berică şi mă descurc în ciuda ei şi spre deliciul prietenilor.
Acum vă las, plec la cumpărături şi urmează şi o plimbare cu căţeaua Biba în natură, să mai chinuim veveriţele din parc.
Dar să nu vă rămân dator cu o reţetă, pe repede înainte vă povestesc ce o să fac după amiază:

Fussili diabolo

Fierb în apă cu sare (fără ulei) o pungă de paste spiralate, le las la umflat apoi le storc bine.
În Tigaie torn o lingură de ulei de măsline şi călesc doi căţei de usturoi striviţi cu lama cuţitului, un pumn de măsline dezosate o jumătate de gogoşar scos din marinată şi doi ardei iuţi din aceea cireaşă, iuţi ca focul. Pun feliuţe de cârnat afumat, cubuleţe de jambon, le mai trag puţin la tigaie, apoi sting cu bulion proaspăt şi un strop de vin. Condimente: sare, piper, oregano.
Adaog în tigaie pastele fierte şi amestec aruncând compoziţia în sus cu tigaia, până se încorporează sosul şi pastele se îmbibă bine.
Şi fierbinţi în farfurie, presar doar o idee de brânză de capră rasă, ca să îmi rămână gustul natur.
Cam asta e, picant, usturoiat, bun şi sănătos.