6.25.2012

Reţetă de ouă pe repede înainte

Pândeşte găina la vreme de seară, până prinde orbul ei, adică va cucăi pe grinda cea de sus în cuibar.
Şi fură-i patru ouă, de la ea şi de la încă trei vecine, că toate musai să fie proaspete de o zi. (Vezi să nu te simtă cocoşul care doarme lăturea pe grămada de gunoi a grădinii, că te gherăie şi nu doare nimic mai tare decât gherăiala de cocoş înfuriat că îl laşi fără progeni) .
Şi ouăle să le fierbi şapte minute în apă cu sare la clocot aprig. Nu ştiu care e rostul sării la fiertul ăsta, dar aşa am învăţat din bătrâni. Pe semne e contribuţie la faptul că ouăle ies repede şi întregi din coaja lor la, curăţat.
Ouăle, până se răcesc, te lasă pe tine să faci o maia din două linguri de făină, una de iaurt, mai două gălbenuşe de la ouăle pe care le-ai furat ieri de supt găini şi le-ai pitit la rece în frigider, un praf de sare şi unul mai spornic de piper.
Şi pui o tigaie cu ulei adânc să se chinuiască pe flacără mare.
Iar cele ouă fierte le tăvăleşti prin încropeala de aluat, ajutându-te de câte un băţ de bambus de frigăruie pentru fiecare şi le cufunzi în uleiul ce dă clocot. Şi când prinde oul un strat de rumineală de paneu, mai cufunzi o dată în aluat şi iară cufunzi în ulei să se chinuie. Şi aşa faci de trei ori ca să prindă oul fiert o formă informă de mai de grabă de ou de dinozaur.
Şi fierbinte şi cu frigăruia înfiptă în inima sa, îl culci pe o sită ca să se scurgă de ulei.
Şi până atunci încropeşti o vinegretă din ulei, sare, piper, doar un strop de zeamă de lămâie ca să fie diafan ca zefirul dimneţii, arunci acolo fâşii de salată verde şi felii de castravete sfâşiate ca foiţa de ţigară cu peliatorul, le zvârcoleşti cu o furculiţă ca să prindă saft pe toate părţile, apoi le storci şi le aşezi pe un taler alb de porţelan. Pe grămăjoara de salată pui oul înfoiat şi panierat, torni deasupra un sfârc de muştar iute cu hrean, iar alături pui pâine de secară şi un pahar de vermut ori altă băutură aperitivă.
Asta-i o cină semigrea bună pentru nopţile lungi de vară cu ţânţari şi zăduf, în care nu poţi aţipi şi sti toată noaptea pe Iternet cetind la bloguri. Vezi să nu uiţi să ai o steclă de bere rece la căpătâi, că mâncarea asta, cere !
Aferim !

Un comentariu:

In bucatarie la Sidy spunea...

Waw...astea tre'sa fie o minunatie !!!
Da de ce nu ai facut si-o poza frate ???
O saptamana minunata sa ai!
Mult succes la concursul de gatit !