6.08.2012

Friptura cu sos de chimen

Călărind eu cu Fordul meu antic şi târtâitor spre Cluj am fost oprit de polimiliţieni de şepte ori. Nu că aş fi încălecat legea circulaţiunii pe şusea, dar gaborii mureau de curioşi să vadă dacă magaoaia ancorată pe capotă cu funii de extensor, e într-adevăr o tigaie şi să se lămurească dacă într-adevăr am de gând să frig oarece în ea. Iar mie sincer îmi venea să îi frig pe dânşii, mai ales pe unu de la Deva care m-a amenduit cu o sută jumate şi mi-a spus că îmi scot eu pârleala din tigaie.
L-am blagoslovit în gând şi am purces spre Cluj, dar buba rea m-a făcut să fac o pană şi mai una şi mai una.
Şi am ajuns la Cluj fără pene, adică lefter ca un popă mohican şi fără bani de carne pentru tigaie.
Norocul meu a fost că Tibi Kiss, un faimos bucătar de la Cluj care are emisiuni culinare la TVR Transilvania şi colegul nostru bun la ACEEA, m-a scos din "tigaie" şi mi-a alimentat buzunarul cu bani destui să cumpăr jumătate de porc.
Şi aşa a început aventura primului gătit, faimoasa friptură de porc cu sos de chimion, a cărei reţetă o să vi-o dau mai jos.
Dar în ziua aceea am avut trei întâlniri memorabile.
Una neplăcută, cu domnul Boc, care a venit la taraba mea să îşi facă propagandă însoţit de o corabie întreagă de pedelei, dar a fost suficient să spun: NA ! ADIO MĂ! că a zburat ca din puşcă spre alte zări mai fără bănăţeni...
Alta extrem de surprinzătoare, când Radu Zărnescu a apărut călare pe o motocicletă din aceea trăznitoare numai supape şi eşepamente, îmmbrăcat n piele şmecherească şi cu cască de formula unu. Iar din spatele său a coborât Iulia Drăguţ, tot în haine de piele şi cu un aer de copiliţă, că la început nici n-am recunoscut-o. Şi Iulia era aşa de senină şi amirosea a vânt şi a viteză, că ne-a făcut pe toţi să ne oprim din lucru şi să facem roată în jurul ei. Şi tot roată am făcut prima sticlă de pălincă a zilei. (În total au fost zece bătute în dop !)
Iar a treia întâlnire a fost cu Fanfara Transilvania, cărora le-am dat de mâncat şi de băut, i-am ţucat în frunce şi i-am pus să îmi cânte pe picior şi de joc.
Doamne şi le-am luat pe clujence la brâu şi ne-m încins şi ne-am petrecut, de se cutremurau zidurile cetăţii. Era să se ardă carnea în tigaie că uitarăm de ea, noroc cu Radu şi Iulia care au rămas de strajă şi ne-au scăpat de ruşine. Doamne ca faine îs muierile de la Cluj, dacă nu era Nemţoaica cu mine, mă împingea păcatul să...
Dar hai mai bine să vă dau reţeta fripturii şi după aceea închipuiţi-vă voi ce credeţi de cuviinţă.
Friptură cu sos de chimion

Alege un kilogram de carne de porc, spată să fie că e mai fragedă şi ai grijă să aibe grăsimea pe ea, numai de şorice să te scapi.
Şi taie spata bucăţi cam ca nişte puluri de table, presură-le cu sare, piper măcinat, cimbru şi boia.
Şi lasă-le un ceas să zacă să se ostoiască.
Tot aşa să faci cu un sfert de kilogram de ceapă, tăiată solzi, frecată cu mirodenii în pumni şi lăsată lângă carne.
Şi în timpul ăsta pune într-o tigăiţă să încălzeşti o lingură de boabe de piper, două linguri de chimion, şi un ardei iute tăiat felii. Focul să nu ajungă la o sută de grade şi cu lingura de lemn buzăreşte mereu boabele şi chiparca să se sloboadă aromele leor.
Apoi iute-iute să le pui în mojar ori în pivă şi să le sfarmi.
Toate astea gata fiind, aruncă cele cărnuri într-o tigaie cu un stropişor de ulei, la foc iute ca să prindă rumeneală, apoi scoate-le afară. Şi în locul lor pune solzişorii cei de ceapă şi doar puţin stecleşte-i apoi stinge călitura cu un sfert de litru de vin alb demisec, şi o lingură de pălincă.
Pune şi carnea, mai stropeşte cu vin deasupra şi învârte mereu să înceapă să se aprindă în tigaie un sos. Adaugă o foaie de dafin, puţin cimbru şi la sfârşit dacă-i carnea moale şi ceapa aproape topită, aruncă chimenul şi piperul pisat, mai lasă cinci minute pe foc şi dă-i la masă cu mămăligă şi cu pălincă.
Să nu te pună ăla aghiuţă să bei apă ori vin că intră în reacţie cu chimionul şi faci umflătură precum vitele şi trebe chemat un cioban să de desfoaie cu fluierişca.
Dar cu pălincă, ori măcar răchie de-a bătrână, nu are nimic, eşti perfect şi mai mult ca perfectu".

Un comentariu:

pansy spunea...

Fain tot periplul tau clujean! ca si friptura de altfel.M-a diostrat lingura aia de palinca adaugata,ca mi-am adus aminte de niste curcani de anul nou ce i-am indopat cu palinca (n-aveam coniac) inainte de a-i conduce pe ultimul drum.A fost fatal si pentru masa de revelion si pentru ei.Ciorba nu se putea manca,pentru ca mirosea a palinca,de friptura nu-ti mai spun ce artificii am facut sa poata fi mancata!!!Toata bucataria (inclusiv eu),mirosea a palinca ,daca tot am fost asa generoasa cu bautura curcanilor !