5.14.2012

Plouă cu spaghete

Aşteptând o ploaie cu şiroaie, nu am avut în grădină decât ţârâiala enervantă a unei ploicici cu rochiţă de fetiţă. Stau cuminţi roşiile şi căpăţânile de varză abia închegate să bea stropii străvezii, iar eu, încălţat în cauciuce până la genunchi, mă plimb printre straturi.
Nu ştiu ce mi-a venit aşa să mă las sărutat de ploaie, parcă sunt un milion de buze mici care mi se umblă pe piele şi simt şi eu că îmi cresc rădăcini noi.
Dar Nemţoaica de nevastă-mea, strigă de la fereastra bucătăriei să intru în casă că vine şi mă ia guturaiul în braţe, aşa cum umblu ud prin grădină, iar eu o ascult fiindcă e înzestrată Nemţoaica mea cu premoniţie şi cu lingura de lemn.
Şi intru în casă lăsând dâre mari de noroi pe mozaic şi pe covoare şi direct în cada cu apă fierbinte mă ascund şi mă cuprinde aşa o amorţeală plăcută, parcă sunt într-un jumătate vis despre copilărie.
Nu ştiu ce tot am eu de tânjesc despre vremurile acelea în care mă ţinea Taica Pătru pe genunchi şi fac ce fac şi mă scobor în amintiri.
Bunăoară, în zilele cu ploaie, Taica îmi fierbea şodou, adică un gălbenuş de ou frecat cu zahăr şi vanilie, amestecat în lapte fierbinte şi îmi cocea pe plită turte nedospite,  numai făină frământată cu apă sare şi piper şi mi le ungea cu untură de gâscă şi presăra pe ele boia roşie, ca limba pisicului.
Erau mâncărurile preventive de răceală şi înfulecam lângă focul încropit în sobă, cu patru mâini şi trei guri.
Acum, când o să ies din cadă, înfofolit în halatul de puf, am să mă pun să gătesc tot o mâncare de vreme de ploaie, că ploaia inspiră şi e priveghetoare de bunătăţi.
O să fac spaghete cu varză nouă şi vă învăţ şi pe voi ce şi cum:
În apă clocotită cu sare las să fiarbă spaghetele şapte minute exact apoi sting fiertura cu o cană de apă rece şi supt capac las oala un sfert de ceas să se umfle pastele.
Iar în tigaie pun trei cepe verzi tăiate mărunt la cuţit, o jumătate de varză nouă cu frunză ce pocneşte între degete şi lasă must, pe care o tai fir de păr, stropesc amestecătura proaspătăt cu ulei de măsline, sare, piper şi un strop de cimbru şi călesc toate acestea până îşi schimbă culoarea şi se fac galbene ca firul de pai în toamnă.
Apoi sting cu bulion subţire de casă călitura mea, pun două foi de dafin, o crenguţă uscată de mentă şi fierb totul ca să se înmoaie bine. Şi dacă scade sosul din tigaie, iau spaghetele din apa lor cu un cleşte-piaptăn şi stoarse doar superficial le arunc în tigaie. Şi amestec să se îmbine cu sosul cam patru minute şi pastele făcute numai al dente vor trage acum sos în inima lor şi se fac numai bune de mâncat. Elastice, dar moi, împrumutând coloarea de la sos şi aroma de varză proaspătă.
Şi uite aşa le mănânc, direct din tigaie, că nu mai am răbdare, în bucătăria care miroase a pâine caldă ( Nemţoaice ne coace pâine de casă de trei ori pe săptămână) şi beau un vin roşu de Buziaş din via lui Gică, vin care are puterea să şteargă orice gripă şi orice guturai de pe lumea asta.
Aşa iaca-tă se scurge încă o zi din viaţa lui Uica şi mă întreb:
Oare pe la voi plouă?

2 comentarii:

bucatarul vesel spunea...

Uica Coane, la mine la Ploiesti (doar cand iubesti) NU ploua!
Dar e urat tare afara.....!

naturalgustcatering spunea...

De-a lungul timpului, gastronomia din fiecare popor a parcurs o serie de transformari, adaugiri si imbunatatiri. In Europa, datorita dominatiei romane si elene s-au imbinat cele doua stiluri gastronomice, de la cel mai simplu la cel mai complex. Rafinamentul grecilor in a crea in bucatarie impreuna cu priceperea italienilor de a imbina ingredientele, astfel incat cel care savura din bucatele pregatite nu isi putea da seama din ce este preparat, au reusit sa faca din a gati o adevarata arta.
Din fericire, in Romania au patruns din cele mai variate si mai interesante bucatarii ale lumii. Astfel ca astazi ne putem bucura de o varietate de gusturi cum ar fi cel italian, francez, indian, chinezesc, japonez, tailandez, libanez si multe altele.
Fie ca alegi pastele pregatite cu grija de italieni la care asortezi un vin bun, fie ca te delectezi cu finetea mancarurilor chinezesti aburinde pe plita incinsa sau in traditionalul wok, fie ca preferi aroma condimentelor din bucataria indiana care din punct de vedere ayuverdic acestea detin proprietati vindecatoare si sunt menite sa stabileasca armonia corpului tau, trebuie sa stii ca a manca sanatos si natural este vital pentru sanatatea si echilibrul corpului tau. In acest sens, ingredientele naturale fac diferenta.
In vremurile pe care le traversam, a manca sanatos devine o provocare. Lasandu-ne angrenati in rutina, avem tendinta sa facem excese culinare, sa ne alimentam nesanatos si total necorespunzator nevoilor noastre sau pur si simplu sa sarim peste mese pentru a oferi prioritate altor activitati care noua ni se par mai importante dar care in realitate nu sunt.
Gustul mancarii este unul dintre indicatorii care ne motiveaza sa mancam. De aceea, combinarea ingredientelor si asortarea lor cu grija este obligatorie. Cultura gastronomica, devine din acest motiv si mai pretioasa. Dar pe langa aceasta cultura si pricepere mai exista un ingredient de baza nelipsit din orice mancare, si anume pasiunea cu care este preparata. Atunci cand gateste, bucatarul lasa o parte din el in creatia lui. Cand este pregatita cu drag, mancarea are un gust inedit.
Acestea fiind spuse, se pare ca pentru a te bucura de o masa ideala este nevoie de ingrediente naturale de calitate, de priceperea si inspiratia bucatarului, de suflet pentru a adauga aroma deosebita mancarii dar si de alegerea momentului potrivit.
Naturalgustcatering.ro iti sta la dispozitie pentru a-ti impartasi aceste secrete si nu numai. Poti face din masa ta o ocazie speciala de care sa te bucuri tu dar si cei apropiati tie.