11.13.2011

Kimchi la cerere

Unul dintre vizitatorii blogului mi-a solicitat să public reţeta de kimchi românesc, aşa cum am improvizat-o eu. Iată sumar dar cuprinzător ce am băgat eu în borcan:
Cumpără 4 verze de marime medie 1-1,5 kg. Taie-le în sferturi şi spală-le sub jet puternic de apă. Presară cu sare grunjoasă printre frunze şi prin toate locurile accesibile. Sarea are rolul de a înmuia.
Se lasă verzele bine presate într-un vas să "zacă" peste noapte.
Într-un lighean mare alcătuiţi o compoziţie din legume tocate fin la cuţit, alegând proporţia în funcţie de leguma preferată. Eu de exemplu am pus foarte mult gogoşar şi ţelină.
Deci tocaţi:
gogoşar, ardei gras, ardei kapia, rădăcină de ţelină, ridichi albe şi roşii, gulie, morcov, pătrunjel, castraveţi, roşii, ţelină verde, pătrunjel verde. Asezonaţi cu sare, piper râşnit şi piper boabe, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, usturoi pisat, ghimbir, zeamă de lămâie.
Compoziţia aceasta trebuie să "zacă" şi ea peste noapte.
A doua zi, clătiţi varza î apă rece pentru a elimina excesul de sare, şi umpleţi sferturile printre frunze cu compoziţia tocată. Formaţi cu răbdare pachete, pe care le mai mânjiţi şi la exterior cu compoziţie şi le aşezaţi foarte îndesat într-un borcan. Ideal ar fi un vas de lut. Deasupra şi la urmă presăraţi toată compoziţa supt formă de capac. Legaţi cu ceolofan şi sfoară, daţi la rece şi înghiţiţi în sec 30 de zile ori chiar mai mult. Legumele vor fermenta, aromele obţinute sunt greu de imaginat, gustul este unul superior oricărei murături pe care am preparat-o eu vre-o dată. Mă doare sufletul că anul ăsta nu am făcut decât un borcan, anul viitor am să dau comandă să îmi facă un olar vase mari de lut de 20 de litri, pe care am să le ţin îngropate în pământ. Această reţetă este şi mai bună dacă folosiţi varza chinezească, dar costă scump şi nu ştiu dacă are rost. Secretul murăturii este pasta obţinută din fermentarea roşţiilor cu toate sorturile de ardei precum şi ginegerul şi lămâia care îi dau gustul inconfundabil.
Iată reţeta, aştept impresii.

6 comentarii:

Adina spunea...

Am facut si eu kimchi de casa,imi era tare dor de el si asta chiar nu se gaseste nicaieri. De obicei fac iarna si am folosit Piros Arany iute,mi s-a parut ca asa a avut gustul cel mai apropriat. Am incercat si cu castraveti,astia se fac repede. Aici e pagina mea cu kimchi: http://mitinitta.blogspot.com/search?q=kimchi
Asta este ultima reteta pe care ma asteptam sa o gasesc aici pe blog. Bravo!

pansy spunea...

tii,ce reteta ! nu am mancat nici n-ma auzit de ea,dar suna a muratura tare buna.gugalesc eu si aflu despre ce e vorba.

Uica Mihai spunea...

Draga Pansy, aseara am tras o betie sora cu moartea (vorba vine, am baut un litru de bere, sa nu te sperii) si cand am ajuns acasa m-am dus la muraturi. De la o filmare din septembrie (uitasem de ea, mai ales ca am o colectie de borcane asezate direct pe beton intr-o anexa, am gasit un borcan de kimchi improvizat de mine pe reteta despre care spun. Vreau sa zic ca am mancat o mana buna direct din buza borcanului si aromele de acolo,m-au dus direct la vasul cu vin. Cui pe cui se scoate. Si acum dimineata am supt lmba usturimi fermecate de la condimente si mai ales senzatia ca sunt nou-nout. Asa e varza asta umpluta.

Anonim spunea...

Va multumesc pentru reteta. Va doresc sanatate perfecta si iubire.

pansy spunea...

ma bagi in boale cu reteta asta ! barbatul meu o sa stie de ce !i-am si povestit de ea!!!!

Unknown spunea...

Stii vreun olar care poate face oale asa de mari?M-ar interesa si pe mine ...imi place mult si reteta ta....