10.18.2011

MInestrone uriaş

Îmi place să mă plimb prin Bucureşti la braţ cu Nemţoaica şi întodeauna mă entuziasmez în faţa simigeriilor cu covrizi calzi. Aburul lor îmi aduce aminte de copilărie şi ne îmbuibăm cu cerculeţele de aluat fierbinte presărate cu sare, cu mac ori susan. Şi bem ca pe vremuri chefir şi bătem bulevardele cu piciorul. Dar totuşi, Bucureştiul pe care îl ştiam eu din burlăcia mea nebună, nu mai este. Poate că mai trăieşte doar în amintirile celor de seama mea şi în arhivele cu filme documentare.
Dar acum nu mă duc la Bucureşti să rememorez aventurile tinereţii ci să mă joc de-a bucătăria la ediţia de Bucureşti a CAMPIONATULUI INTERNAŢIONAL DE GATIT ÎN AER LIBER. Am fost invitat de prietenii mei de-acuma, nişte oameni minunaţi, Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu, organizatorii acestei manifestări beton, la care vin numai bucătari de bucătari. Ştiţi cum e campionatul ăsta? E ca o baie fierbinte după trei zile friguroase. Îţi reînvigorează sufletul şi îţi dă energie pentru toată iarna.
Eu nu vin singur, aduc de la Buziaş un cazan de 500 de litri, iar de la Oradea vin prietenii mei echipa de la www.culinar.ro cel mai tare site cu şi despre mâncare.
Supervizaţi de maistrul Antonio Pasarelli vom pune la cale o ghiduşie.
Ia citiţi lista de mai jos:
Ulei de masline 5 litri
Costita afumata 50kg.
Praz 5 kg
Telina radacina 10 buc.
Morcov 10 kg
Gulie 10 buc.
Usturoi 2 kg.
Ardei gras 10 kg.
Suc de rosii 100 litri
Mazare congelata 10 kg.
Fasole rosie conservata 10 buc.
Cartofi 10 kg.
Dovlecel 10 buc.
Paste fusilli 10 kg.
Plante aromatice: patrunjel, telina, rozmarin, busuioc
Condimente: sare, piper boabe, dafin.

Ei, ce vă spun alimentele astea puse în coloană?
Mie îmi spun MINESTRONE, teribila supă italienească pe care o să o producem vineri cu începere de la ora 13. la PLAZZA Bucureşti, unde se desfăşoară campionatul. În mod sigur vom scoate 1.500 de porţii pe care să le oferim gratuit pofticioşilor care sper să dea buzna peste noi. Nu doar să mănânce ci şi să ne urmărească în timpul preparării. Pentru că rar se poate vedea aşa ceva.
Închipuiţivă că o să tăiem la cuţit cele cincizeci de kilograme de costiţă, în cubuleţe mici şi o să le rumenim în cinci litri de ulei de măsline. Apoi vom adăuga prazul, morcovul, gulia,ardeiul gras, la fel tăiate cât mai mărunt. Şi ne vom osteni amestecând tot timpul cu lopeţile uriaşe de lemn pentru ca legumele să devină sticloase. Iar ele vor fi stinse cu cei 100 de litri de bulion îndoit cu apă şi vin alb.Şi când zeama rubinie va începe să dea în clocot o să punem mazărea şi cartofii să fiarbă pe îndelete. Dar încă de la început noi am dat aromă fierturii cu sare şi piper, şi vine şi rândul condimentelor: dafin şi cimbru. Mai punem cu mână spartă fasole roşie, divlecei cu carne fragedă şi la urmă de tot pastele: fusilli gingaşi cu aroma lor de grano duro frământată cu ou. Şi dacă zeama a prins cheag o să-i facem un obraz verde plin de aromă, alcătuit din verdeţuri tocate la cuţit: pătrunjel, ţelină, rozmarin şi busuioc.
Şi trebuie să aibe zeama asta gust de italia dar şi de românia şi eu cu maistrul Antonio o să facem nişte vrăji ca să îi fermecăm pe toţi care vor gusta din ea.
Cam asta o să facem noi. Dar despre topt programul, care e plin de evenimente gastronomice, citiţi pe www.culinar.ro la rubrica Evenimente cât şi pe site-ul www.campionatdegatit.ro
Şi vă aşteptăm la eveniment să mâncaţi de la noi şi să vă îmbucurăm sufletul.

3 comentarii:

Naina spunea...

Abia astept sa gustam preparatele dumneavoastra. Sigur ne intalnim de acesta data. O zi bunasa aveti!

fotograf nunta diana spunea...

merita sa incercam,pare bun!

pansy spunea...

pot sa certific ca a fost are buna minestrone fusion !si Nemtoaica si echipa ! eu zic pupu-va !