4.24.2011

Despre sarbatori

Dacă mă priveştei dinafară cu un ochi grăbit, poţi trage concluzia că sunt păgân în adevăratul înţeles al cuvântului.
Nu merg la biserică, nu ţin zilele cu roşu în calendar şi nici fac sărbătorile după tipic.
Asta de la vârsta de douăzeci de ani, când am beut eu de unul singur vin roşu în curtea bisericii, după ce toate luminile din noaptea de înviere s-au stins. Satul dormea pe malul Timişului, ca un beţiv cu picioarele în râu şi doar câţiva cocoşi pe vale încercau să cânte răguşiţi.
Şi beînd eu singur-strigoi la vin, mi-am spus în sinea mea cu minte de copil, că nu e corect ca numai de sărbători să fim buni şi luminoşi, să ne rugăm de iertăciune să ne ţucăm cu cei dragi şi cu cei nedragi, să fim creştini cumsecade şi să ne petrecem în voie bună şi cu dragoste.
Şi mi-am zis iar beînd singur-strigoi, că ar trebui să trăim toate zilele aşa, cu drag şi cu lumină în noi, adică să facem sărbătoarea fără început şi fără sfârşit de la clipa naşterii până în ceasul morţii. Că nu avem nimic de pierdut şi câştigul e un piept plin de inimi multe care îţi cresc acolo, câte una în fiecare zi.
Şi de atunci iaca-tă, trăiesc aşa.
Biserica mea e lumea şi mă închin în fiecare dimineaţă înaintea ei, stau cu Dumnezeu de vorbă şi mă sfătuiesc cu El, ce să fac şi cum să fac, uneori îl mai mustru fiindcă aşa se cuvine să facă un fiu cătră Tatăl său, să îl mai tragă de mânecă, deseori mă mustră El, apoi mă mângâie pe creştet şi mă iartă, că aşa se cuvine să facă un Tată cu fiul lui, să îl certe apoi să îl aline şi întodeauna pic la înţelegere cu Dumnezeu şi cu Biserica lui: Lumea Asta Mare şi Luminoasă.
Nu ţin posturi. Mănânc ce îmi place şi se întâmplă câte o dată să nu pun în gura mea câte zece zile decât legumă din grădină şi apă din izvor.
Alteori trei zile şi trei nopţi beau răchie şi vin cu prietenii şi fac cazane urieşeşti de fierturi cu cărnuri grase.
Dar întodeauna dau o îmbucătură unui străin şi unui copil, las fărâmituri pentru păsările cerului, că sunt surorile mele şi încerc să fac măcar o faptă bună pe zi, să dau ajutor cuiva picat la nevoie.
Nu sudui.
Nu drăcui.
Nu lovesc om sau animal.
Nu stric un lucru făcut de altul.
Nu mă uit la muierea altuia, decât rareori şi numai dacă nu mă vede bărbatul ei.
Nu fur că ştiu că nu mă asnuiesc de lucrurile pe care nu le muncesc cu mânurile mele.
Şi mai sunt multe lucruri pe care nu le fac dacă ele nu îmi vin din suflet.
Şi pe toate care le fac sunt rupte din inima mea.
Aşa că la mine, e Paşti şi Crăciun în fiecare zi din an, stau la masă cu sfinţii la fiecare prânz şi am câte un înger în dreapta şi în stânga.
Pentru toate acestea spuse, pe vremea Inchiziţiei spanioleşti, m-ar fi pus şi m-ar fi ars pe rug.
Astăzi numai o să se uite unii ciudat la mine şi o să îşi zică: Uica o nărozit.
Dar cei care vor şti să citească printre rânduri o să înţeleagă ce mă chinui eu să fac, adică să trăiesc lumea ca pe o minune de zi cu zi şi să nu mă sperii de ea.
Şi mă simt atât de luminos pe dinăuntru şi curat că pot spune că nu îmi pare rău că am trăit până acum aşa, şi dacă ar mai fi o dată, tot aşa aş trăi.
Şi vouă să vă ajute Dumnezeu şi să vă ţină în Biserica Lui, lumea asta pe care a făcut-o aşa bună şi dulce pentru noi.

7 comentarii:

pepe spunea...

Hristos a-nviat !

dagatha spunea...

o frumoasă lecție de viață: cum să trăiești și, mai ales, cum să te bucuri că trăiești :-)

Anonim spunea...

Doamne ajută, că frumos le zîceţi şî pă sufletul creştinului ...

Probabil un preot ar spune că nu e în ordine că nu mergeţi la biserică. Practic însă, aici e o spovedanie tare frumoasă şi creştină. E greu de crezut că un preot obişnuit dintr- un mare oraş ar fi avut timp să o asculte în perioada de spovedanie din postul Paştelui...

Postez aici ca anonim, că opţiunea asta o am la îndemână deocamdată. Eu nu sunt însă anonimă, mă numesc Maria Bălaşa şi am intrat aici pe blog de pe Reţeaua literară.

Anonim spunea...

sa vorbiti la televizor asa, ca poate s-o trezi lumea asta ca traim in rai , numa'raiu e in noi ...sau iadu

Anonim spunea...

sa vorbiti asa la televizor, si mult ,... poate asa o sa vada lumea asta ca traim in rai deja, numa' raiu' e in noi...sau iadu'!

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

HRISTOS A INVIAT! INCA MAI ESTE VALABIL... PT CA ABIA A TRECUT PASTELE... ESTE ADEVARAT CE SPUI UICA, MULTI SE DAU SFINTI... DAR INJURA, SUNT RAI, INVIDIOSI... DEGEABA MERG LA BISERICA... SE MINT SINGURI PT CA DUMNEZEU, NE DA LA FIECARE DUPA FAPTE...
IMI PARE TARE RAU CA TE-AM DESCOPERIT CAM TARZIU , DAR DE ATUNCI ... DECATE ORI INTRU PE 'NET DAU O RAITA SI PE BLOGUL TAU. FELICTARI! IMI PLACE CUM SCRII, SI-APOI AI SI MULT UMOR... CRED CA PRIETENII TAI SUNT TARE FERICITI IN PREAJMA TA!... TE SALUT SII... S-AUZIM DE BINE!