6.27.2010

CRAP SÂRBESC


Crap sârbesc cu legume
- pentru şase sârbi mari cât uşa-

Dacă ai prins un crap de trei kile, te mai duci să cumperi
Morcovi un sfert de kilă
Trei cepe roşii cu musteţi de sârb
Şase pipărci galbene burtoase
O ţelină mare cât loabda de la Poli
O rădăcină de pătrunjel
O vânătă pântecoasă cât barca pescarului
Părădaisă cu carnea tare, cam vre-o kilă bună
Mirodenii să ai: sare, piper, cimbru şi dafin.
Şi mai ai nevoie de o litruţă de vin roşu dulce

Ei, şi pe domnu crap, dacă doarme somnul lui de veci, îl dezbraci de solzii ăia mari cât bănuţul de cinci şi te apuci să îl desosezi dar nu spintecându-l pe burtă ci crestându-l uşor pe şira spinării, tăind frumos pe lângă cap şi la capătul cozii, în aşa fel să rămână burta lui întragă. Şi îl scoţi de pe oase şi trebie să îţi iasă toată carnea peştelui ca o tablă mare, după ce i-ai aruncat în Dunăre măruntaiele şi băşica. Şi tabla asta de carne de peşte, pătrăţoasă şi plină de straturi, carne-slană-carne-slană, o pui pe masă şi o ungi cu oloi şi o pruftuluieşti cu sare, piper şi neşte cimbru şi o laşi aşa la odihnă într-un loc întunecos să nu prindă musca pe ea.
Şi te apuci la munca nemernică de curăţat legumele şi tocat că trebuie să le faci din cuţit ca fideaua de mărunte ca să se topească în sos şi să dea gust sârbesc.
Şi te întorci iar la crap şi iar îl pui pe masă şi tai din tabla aia de carne fîşii late de trei degete şi lungi cât îi măsura crapului. Şi fîşiile astea le iei şi le rulezi să se facă ca un fel de melci, cu piele crapului pe dinafară. Şi ca să stea cuminţi în tigaie le împungi cu scobitoare şi le dai la fript în ulei încins, numai să prindă rumeneală pe toate părţile. Şi le scoţi pe o farfurie şi în uleiul rămas cu damf de crap pui să se călească legumele până îşi înmoaie carnea, părădaisa fiind ultima care se chinuie în raină. Şi apoi stingi legumăraia cu vin roşu şi laşi să clocotească până se face sosul vârtos. Atunci e vremea să pui melcii fripţi de peşte în sos şi să adaugi iar mirodeniile toate să mai potriveşti din gust, şi acoperi raina cu un capac stingi focul şi laşi peştele să se înăbuşe în sos. Şi după un ceas, scoţi de pui în blid şi lângă să ai pită proaspătă şi vin sec şi neapărat piparcă iuce că aşa mănâncă sârbii. Şi înainte să iei prima îmbucătură să îţi faci o cruce mare şi să spui: Hvala Bogu, adică, mulţamu-ţi Doamne.C-aşa-i la sârbi.

2 comentarii:

Miodrag Surac spunea...

Este o reteta cu peste, dar nici un caz sirbeasca,imi pare rau prietene...

pansy spunea...

sarbeasca nesarbeasca,nu conteaza,da'reteta-i faina rau!fie vorba intre noi,m-as fi ofticat sa aiba sarbii asa o reteta .