7.10.2010

SĂC


SĂC
- pentru şase măimuci flămânde-

Mâncarea asta se mânâncă o dată în an,  când vine zăpostâtul şi începe Postul Paştelui. Atunci vin măimucile să îţi joace brâul în obor ca să îţi meargă bine tot anul şi să ai spor în toate. Şi tu trebe să le dai forat, adică de-ale gurii şi bani. obicei care a cam început să se piardă şi mă dor baierile sufletului meu de moşcodău crescut la munce.


Dacă n-ai o oală de lut, cere una împrumut de la vecini şi n-o măi da înapoi, că oala de lut îi sfântă la casa omului.
Şi trebe să ai ca să o umpli:
Două rădăcin de morcov şi una de pătrunjel.
Trei cepe mari
O găină bătrână ca să facă zama bună
Două picioare de porc afumate
Un deţ de răchie mai ameţâtă
Sare, piper, dafin, cimbru şi o piparcă iute

Şi să faci aşa:
Pe fundul oalei pui morcovii şi pătrunjelul întregi, numai curăţate de pieliţă. Peste ele vine la rând ceapa tăiată solzi.
Picioarele de porc afumate le pârleşti le opăreşti şi le speli în trei ape. Şi dacă le-ai spintecat fiecare în două, le pui în cruce peste ceapă. Dar neapărat în cruce că vine zăpostâtul. Şi peste ele pui găină tăiată bucăţi şi unsă cu toate mirodeniile de care ţi-am pomenit. Vine la rînd să torni un deţ de răchie şi un deţ de apă.
Acum pui capac peste oală şi faci într-un bliduţ o ţâră colăţel, adică o cocă din făină cu apă. Şi cu ea lipeşti bine oala să nu sufle abur şi o bagi în cuptor la foc moale şi o laşi aşa o noapte întreagă.
Ai să găseşti dimineaţa o minune de mâncare şi te sfătuiesc să o înfulcei iuta-iuta, până nu vin măimucile să joace brâu la tine în obor.

Niciun comentariu: