5.08.2010

SCHWEINEWBRATTEN CA LA MAIAL



- pentru şase lihniţi veniţi de la defilare-

Scoate din cotăriţă şi pune pe masă:
O ceafă întreagă de porc, grijită şi curăţată
Patru linguri de făină neagră
O ceapă roşie curăţată de foi
Doi morcovi
Un pătrunjel
O lingură cu vârf cu boabe de piper, la fel una de chimion niscaiva enibahar tot boabe da nu multe, cimbru o crenguţă uscată cu floarea pe ea şi la fel busuiocul de la piaţ

Şi numai ce îţi sufleci mâinile şi îţi pui şurţa dinainte, ca să te apuci de fript ceafa. Bucata întreagă (tre să aibă peste două kile) se unge bine cu oloi de floare şi se sărează şi se pipărează ca să aibă gust bun. Şi pui ceafa în tavă şi alături de ea pui toate legumele tăiate felii grosolan, că aşa se cere şi mirodeniile. Torni apă să fie de două degete în tavă şi bagi tava la cuptorul încălzit bine. Şi stă acolo friptura vre-o patru ceasuri, da din jumătate în jumătate de oră mai pui apă în tavă şi mai întorci ceafa când cu susul în jos, când cu josul în sus.
Şi la ultima tură, când vezi că s-a făcut carnea moale ca pufărul, nu mai pui apă şi laşi să scadă sosul la jumătate, ca să fie vârtos şi plin de ce a furat de la carne.
Şi până ce se mai hodineşte carnea, pe un blid acoperit, sosul din tavă îl mai fierbi şi îl strecori prin strecura de ceai ca să ai numai o zeamă brună cu bănuţi de unsoare în ea şi laşi şi zeama să stea pe marginea plitei.
Şi într-o tigaie groasă ca nu paţi năcaz, pui o lingură de untură şi pui făina să se rumenească amestecând ca al nărod, ca să se facă de coloarea şoriciului afumat şi numai ce torni zeama din tavă peste ea şi laşi un clocot scurt să facă o ţîră bolboroase şi se va îngroşa sosoul, de îi zic nemţii braun sose. Şi îl torni cu lingura peste feliile de friptură şi lângă, să pui salata de cartofi. Oh weh!

Un comentariu:

Claudia-Maria spunea...

punie si molaraie cand mai faci,ca tarie binie mai suna friptura asta svabeasca :))))