5.08.2010

MÂNCĂRICĂ DE CASTRAVEŢI ACRI



- - pentru patru cocoane simandicoase –



carne de vită (capac de la pulpă) 800 de grame
tot atâta castraveţi acrii de la butoi
două cepe mai micuţe să nu se îmbie cu dulceaţă cărni
bulion de casă cam o jumătate de litru
un sfert de litru de vin alb dulceag
mirodenii: piper boabe, coriandru, boabe de muştar, dafin, miere şi frunze de ţelină sau mărar



Taie capacul de vită după ce l-ai curăţat de pieliţe şi zgârciuri în şuviţe şi freacă-le bine cu sare şi cu boabele de muştar pe care le-ai sfărâmat în pivă.
Şi în ulei curat de floare, perpeleşte carnea bine să se rumenească. Vezi să fie vasul unul de tuci cu fundul gros, că acela e tot secretul.
Şi carnea rumenită o scoţi pe un fund de lemn şi în locul ei osândeşti ceapa tăiată mărunt să se călească bine.
Iar castraveţii pe care îi ai gata pregătiţi, adică tăiaţi pe lung şi curăţaţi de seminţele amare, iar mai apoi spălaţi de balele lor şi marinaţi un sfert de ceas în vin alb de tămâioasă, îi bucăţeşti mai mari aşa şi îi adaugi peste ceapă, când ea începe să steclească în ulei. Şi torni peste bulion şi mai arunci şi carnea friptă pui toate condimentele şi cu capac, pe marginea plitei o laşi să bolborosească cam o jumătate de ceas. Dacă vezi că sosul mâncării e prea vârtos şi trece greu prin el lingura de lemn, îl mai îndoi cu vinul de la marinată, şi când ţi se pare că a fiert îndestul carnea, tragi vasul de pe foc, îl stropeşti cu smântână şi arunci o ploaie de frunză de ţelină tocată la satâr.
Şi când mânânci astă mâncare, nu sta pe scaun ci în picioare, ca să intre mai mult şi să ai lângă ea pită boamfă cu coaja groasă ca urechea de taur.

2 comentarii:

Anonim spunea...

draga uica,
imi pare nespus de rau ca nu am timp sa pot givanti cu tine, ca tare mult mi-ar placea.
cum merge cu sanatatea?
deabia astept noul sezon al emisiunii.
va sarut pe toti,multa sanatate, fericire si noroc
mihaela.villa@yahoo.com (bucursti)

Anonim spunea...

Avand in vedere ca nu am primit nici un raspuns, ori sanatatea este incercata, ori vacanta binemeritata,ori....
Ma numesc Mihaela Villa, sunt din Bucuresti,ti-am lasat adresa de e-mail, si mi-ar face o deosebita placere sa givanim neori in ceea ce priveste "bucatele" pe care stii sa le faci (ma refer in mod deosebit la trucuri).
Iti doresc tie, cat si celor doua familii (cea de acasa si cea de la filmari) multa sanatate, fericire si noroc. Va pup pe toti.