5.08.2010

CIORBĂ DE GOGONELE



- Pentru şase oltence sprâncenate-

Când dă toamna în stână şi oile sterpe iau drumul butucului de căsap, iacă aşa întocmeşti o zeamă:
O kilă de piept de oaie fără os
Un sfert de kilă de părădaisă coaptă
Un sfert de kilă de ceapă făcută solzişori
Uun morcov, un pătrunjel, un păstârnac
O kilă de gogonele cu carnea tare
Sare, piper râşnit şi boabă, dafin, leuştean şi mentă proaspătă

Şi carnea de oaie o tai fâşii şi o laşi frecată cu sare şi piper să se pătrundă
Într-o oală pântecoasă, pui să se călească solzişorii de ceapă, morcovul, pătrunjelul şi păstârnacul, toate tăiate rondele.
Şi când se înmoaie ele bine, arunci în oală roşiile pe care le-ai trecut prin maşina de carne cu sită mică, să îţi iasă un bulion mai gros, care încă mai miroase a ţarină.
Şi-acu tre să stai cătană lângă oală şi să învârţi cu lingura de lemn, ca să nu se prindă bulionul. Şi când începe să facă băşici de ulei deasupra şi a prin culoare roşu-închis, arunci carnea de oaie în oală şi mai mesteci până îşi schimbă şi ea coloarea.
Atunci pui apă, la vre-o trei litri, şi dafin, piper boape, şi mai o ţâră de sare să prindă gust.
Şi cam un ceas, nu mai ai treabă, laşi oala să cânte pe limba ei.
Dacă a fost oaia bătrână, mai îngădu-io încă un sfârtai de ceas şi pune gogonelele tăiate în patru.
Şi dacă ai mai fiert zeama douăzeci de minuturi, iaca tragi oala de pe foc şi presari leuşteanul şi menta pe care le-ai tocat dimpreună până au lăsat un sânge verde pe tocător.
Şi când pui zeamă în bliduţ, drege-o cu ceva smântână şi cu seminţe de ardei iute.
Ca un oltean de iute.

3 comentarii:

pepe spunea...

Bine ai venit Uica !
Tare-mi place cum povestesti. Si-mi lasa si gura apa. O sa ai in mine un fan inrait.
Spor la treaba si sanatate de 'fer' !

Mihai T. Ioan spunea...

Dragule al meu precin Pepe
de ce crezi ca m-am facut bucatar?
Fiindca sunt un mancacios fara pereche, plin de pofte pagane.
Iar harul de scriitor ma ajuta sa povestesc despre mancare ca despre o iubita nepereche.
Iti multumesc pentru vizita si te mai astept.
Saptamanal an videoclipuri si povesti noi.
Sa iti imbucure Dumnesau sufletul!

Mihai T. Ioan spunea...

Dragule al meu precen
De cerezi ca m-am facut bucatar?
Fiindca sunt un mancau fara pereche, plin de pofte pagane.
Iar harul scriitoricesc ma ajuta sa povestesc despre mancare ca despre iubita perfecta.
Sa iti imbucure Dumnezeu sufletul si te mai astept pe blog.