8.20.2018

Pentru Nicolai Tand- Zuricher

Nicolai Tand nu e nici bucătar, nici actor ci câte puțin din amândouă. Mi-e drag cu silueta sa de zvârlugă și graiul ușor fluierat și întodeauna îl urmăresc cu plăcere. Iar fiindcă și pentru că a patronat un concurs culinăresc, i-am trimis o rețetă de la mine ca să îl dedulcesc. Dar cum nu se cuvine să vă uit pe voi, prietenii mei de-o viață, iaca- tă vă dau mai jos rețeta cu smântână, făcând numai observația că este rețeta preferată a copiilor mei și întodeauna când dau buluc peste mine, mă pun să o prepar la tigaia cea mare. Ia încercați și voi, să vă dedulciți cu Zuricherul lui Uica și să deveniți dependenți


Zuricher


INGREDIENTE


Costiţă afumată 50 g.
Muşchiuleţ de porc 100g.
Ciupercuţe proaspete (champignon) 100g.
Smântână pentru gătit LaDORNA 200 ml.
Vin alb demisec 50 ml.
Coniac fin 20 ml.
Condimente: sare, piper alb, curcuma

PREPARARE


Ineditul acestei reţete constă în faptul că foloseşte grăsimea din smântână drept factor de gătit, ea transformându- se printr- o uşoară caramelizare, într- un sos extrem de rafinat.
Deci să arunci într- o soteuză cu fundul cât mai gros, costiţa afumată, tăiată ca zarurile jocului păgând de table şi la foc iute să o perpeleşti până prinde culoare ruginie.
Stinge- o acum cu coniacul turnat iute- iute şi flambează niţel ca să piară alcoolul lăsând numai aroma.
Toarnă smântâna în soteuză, asezonează cu sare şi piper iar când începe să bolborosească ea, redu focul aruncă în clocotul smântânii muşchiuleţul tăiat cubuleţe mai mărişoare şi amestecând încontinuu, priveghează să nu îţi scadă smântâna de tot ci doar să scoţi la iveală grăsimea ei şi cu grijă să îţi potriveşti focul până se caramelizează uşor, căpătând o culoare palidă de ambră.
Acum e momentul să torni vinul, să adaugi ciupercuţele tăiate numai în sferturi şi praf de curcuma, numai cât să iei între degete.
Două minute mai găteşte la foc potrivit, sau până îţi dai tu seama (experimentat fiind în de-alde acestea) că sosul are consistenţa potrivită.
Şi iaca- tă, Zuricherul gata, numai să îl dai la masă, doar cu pâine proaspătă de înmuiat în sosul lui diafan, ori alăturându- i o garnitură de orez natur niţel stropit cu nucuşoară rasă şi mai un stropişor de smântână LaDORNA că ăsta- i saftul vieţii.