9.21.2016

Zamă de părădaisă cu şiuşiulei

Astăzi am filmat alături de mîndreaţa asta de Bănăţancă , buzieşancă get- beget, cu o voce de aur şi un suflet pe măsură.
Locaţia a fost Casa Memorială Iulia Folea Troceanu din Buziaş, un mic muzeu cochet dedicat portului popular şi cusăturilor tradiţionale.
Ne- am distrat, am cântat şi bine înţeles am gătit.
Două feluri de mâncare specifice zonei, care mi-au rămas în suflet şi sub limbă cu gustul lor monumental.
Când scriu aceste rânduri, încă mai am buzele unse, aşa că vă dau reţetele şi vă învăţ să trăiţi bănăţeneşte !!!

Zamă de părădaisă cu şiuşiuleţ

Ia o jumătate de kilogram de cap de piept de porc, cu osul dulce şi fain şi pune-l să fiarbă într-o oală cu doi litri de apă, mai alăturând o ceapă întreagă, doi morcovi şi un păstârnac tăiate mai mărişor, pentru că la urmă le scoţi din zeamă şi nu are rost să alergi după ele. Tot acolo mai adaugă sare, piper boabe şi un buchet de pătrunjel verde.
Şi cât fierbe oala ta drept un ceas, să iei trei sute de grame de făină, trei ouă şi o lingură de ulei şi din ele să frămânţi un aluat vârtos ca pentru tăiţei, pe care îl faci mingie şi îl laşi la rece să adaste până îţi fierbe oala.
Iar dacă a fiert un ceas în cap, scoţi carnea rasol, care stă să cadă de pe os, legumele bine dămfuite şi le laşi pe un blid, că îţi trebuie la felul doi.
Toarnă acum în oală un litru de bulion, adaugă o foaie de dafin, o crenguţă de cimbru şi mai lasă să clocotească la foc moale cinci minute.
Numai bine tu iei mingea de aluat şi o dai pe răzătoarea cu ochiuri mari, ca să îţi pice pe masă fărâmituri egale, pe care le aduni şi le arunci să fiarbă în zamă, preţ de trei minute.
Acum să nu te grăbeşti să înfuleci ca spartul, lasă oala trasă de pe foc să se aburească cinci minute cu capac deasupra, iar răzăturile de aluat care au numele şod de şiuşiuleţ, să se umfle şi să se îmbibe de arome.
Apoi poţi să torni în blid şi să mănânci ca un paşă, dar să nu te înfunzi doar cu zamă.
Legumele fierte în oală, vin tăiate bucăţele potrivite, îmbinate cu carnea dată jos de pe os şi la fel îmbucăţită, şi pe toate le amesteci cu sare, piper măcinat, verdeaţă şi o lingură de smântână şi te aşezi gospodăreşte să le mânci pre dânsele alături de o murătură de toamnă, de-abia încropită şi pişcătoare la limbă.
Şi să fii sănătos şi să îţi meargă bine ca şi mie !!!

Niciun comentariu: