9.05.2016

Dulceaţă de ceapă roşie cu must

Mă înebunesc după dulceaţa asta şi suport cicăleala Nemţoaicei atunci când o fabrichez, fiindcă ea pufneşte pe nări ca o balauroaică sadea, imputându-mi că îi împut casa cu miros de ceapă şi îi impregnez covoarele cu aroma aia pentru ea insuportabilă. Şi zic, îi suport cicăleala şi o ignor ca să se aprindă şi mai mult, fiindcă nebunia asta fiartă în tuciul cel de fontă, are valenţe de apă vie, panaceu universal şi viagra la un loc. Îmi place iarna să îmi ung o felie de pâine prăjită în cuptor, cu mult unt sărat de oaie, iar deasupra să presur zdrumicături de telemea şi să fac o cuvertură de dulceaţă din asta. Colosal ce tulbură simţurile şi se potriveşte cu vinul fiert de la gura sobei, ca nimic altceva.
Dar să lăsăm vrăjeala şi să trecem la reţetă, că poate vă lasă gura apă:

DULCEAŢĂ DE CEAPĂ ROŞIE CU MUST

Curăţă şi taie solzişori cinci kilograme de ceapă roşie, dar musai să fie din soiul eşalotă, adică ceapa alungită, cu foi dure şi miezul rozaliu. Iar ceapa asta tăiată, acoper-o cu apă şi cuburi de gheaţă ca să stea cinci minute acolo şi să ajungă temperatura ei la zero grade şi să devină casantă.
Acum o arunci repede bine stoarsă în cratiţa de făcut dulceaţă, unde ai încins cincizeci de grame de ulei de măsline şi cincizeci de grame de ulei de seminţe de strugure, care se găseşte acum în toate marketurile cu pretenţii. Căleşte ceapa numai un pic amestecând încontinuu şi când nu mai sfârâie, semn că ai evaporat lichidul, toarnă deasupra mustul pe care de dinainte l-ai preparat astfel: pui să fiarbă pe îndelete 3 litri de must de struguri roşii cât mai dulci, proaspăt stors şi strecurat de două ori şi îl laşi să scadă pe foc mic până obţii un litru de lichid gros şi omogen.
Acest must fiert, turnat peste ceapă uşor călită, mai primeşte zeama de la o portocală şi două lămâi, două kilograme de zahăr, cinci cuişoare, un sfert de baton de scorţişoară, douăzeci de boabe de piper şi o crenguţă mică de rozmarin.
Şi să fiarbă dulceaţa pe îndelete, amestecată din răstimp pe foc moale, până se leagă pe farfuria răcită în frigider. E vremea să o mai stropiţi cu puţin ulei din seminţe de struguri şi să o puneţi fierbinte în borcane sterilizate.
Iaca-tă cât de simplu e de încropit bunătatea asta şi dacă îi faceţi proba şi vă place gustul ei, daţi- mi şi mie de ştire pe blog ori pe Facebook, ca să fiu cu inima împăcată.

Niciun comentariu: