9.16.2016

Chef cu seniorii

N-o să fie tocmai chef, dar undeva pe aproape...
Asta aşa ca să scoatem ochii lumii conform lui Coşbuc:
Sunt greu bătrânii de pornit
Dar de-i porneşti, sunt greu de- oprit
Aşadar să trecem la questionul nostru:
un grup de 20 de seniori de la Clubul Pensionarilor din Timişoara vin în excursie la Buziaş şi pentru că suntem de un leat, m-au întrebat dacă n-am vreme să le fiu gazdă.
Cum vreme am berechet şi drag de astfel de fusion party la fel, am răspuns că da.
Aşadar dimineaţa pe răcoare am să-i aştept pe penzioniştii de la Timişoara cu un fruştiuc în stil bănăţan, într-o grădină de vară- toamnă situată chiar la intrarea în parcul de la Buziaş, exact sub stejarul unde îşi are culcuş o veveriţă extrem de îndrăzneaţă, care vine pe terasă şi ia nuci din mâna turiştilor, de multe ori cu neobrăzare şi tam- tam.
După ce ne vom plimba prin parc şi vom face o vizită la Casa Memorială Iulia Folea Troceanu ( http://banatour.eu/poi_details.do?poi_id=16111 ) poate chiar un tur pe "Drumul Vinului", ne vom întoarce pe terasă pentru un prânz prelungit şi cu iz de petrecere.
Şi fiindcă dirigiuesc un blog culinar, iar prilejul este unul special fiind prima acţiune de masă a Asociaţiei Culturale Uica Mihai- Tradiţii Bănăţene, cu închinăciune şi rugare de iertăciune am să vă rog să citiţi în amănunt reţetele bucatelor pe care le voi pune pe masa Seniorilor Timişoreni.
Că cine ştie, poate vă vor face trebuinţă vreodată !!!
Mic dejun
Clătite de mălai
Să iei un chil de făină de mălai grisat, să îl amesteci cu jumătate de kilogram de făină albă, o linguriţă vârfuită de sare, un strop de piper şi un strop de cimbru uscat, zece ouă proaspete, un pliculeţ de praf de copt, un litru de lapte proaspăt şi un sfert de litru de sifon. Să îţi iasă frecând cu telul un aluat ca pentru clătite obişnuite, doar puţin mai gros.
Şi ungând o tigaie cu unt amestecat cu ulei, să tipăreşti clătite rumen- aurii pe care le ungi cu mujdei de usturoi apoi trânteşti peste ele urdă cu dosul lingurii, ori razi neşte niscaiva, ceva brânză de care ai la îndemână. Eu am o urdă bună ca untul şi o să mai adaug şi mărar tocat fin.
Şi împăturite, clătitele astea numite la noi scoverzi de cucuruz, se cuvine a fi bincuvântate cu un păhăruţ de răchie bună, ca să meargă unse pe gâtlej.
Găigană ca în Banat
Dunstuie câteva cepe, câţiva ardei gaşi, câteva roşii (toate tăiate mărunt, în câteva linguri de ulei) adăugând sare, piper şi cimbru, mai înăbuşe-le cu apă clocotită să se înmoaie bine, adaugă şi o foaie de dafin acolo pentru aromă şi când simţi că s-au topit legumele, adaugă niscaiva ouă bătute cu furculiţa şi îndoite cu lapte de cel gras.
Şi iute- iute mestecă în tigaie cu lingura cea de lemn ca să nu se închege ouăle ci doar să se facă o cremă, pe care după ce ai tras tigaia de pe foc, o binecuvântezi cu unt din belşug şi o pudrez cu pătrunjel tocat.
Şi merge găigana lângă clătitele de mălai ca unsă

Prînz
Ardei umpluţi copţi pe plită
Să iei nişte ardei frumoşi şi apăsând cu degetul să le scoţi cotoarele cu seminţe şi vinişoare. Iar golul ardeilor să îl umpli cu brânză telemea amestecată cu zaruri mici de jambon afumat, nişte mărar tocat şi unt ca să dea saft.
Şi ardeii astfel umpluţi şi bine îndesaţi, se ung cu ulei şi se tăvălesc pe plita încinsă ori în tigaie, ca să se coacă uniform, iar când sunt ei rumeni şi cu saftul brânzei aproape curgând, să îi azvârlii pe un taler iar peste ei să presuri roşii date pe răzătoare, ţelină tocată mărunt, sare, piper şi cimbru.
Gustare ca asta rar mai pomeneşti
Zamă de bureţi fierţi în lapte
Amesteci trei litri de supă din os de vită, în care au fiert morcovi, pătrînjei şi postârnac, cu trei litri de lapte gras şi pui acolo să clocotească două kilograme de ciuperci champignon tăiate lamele, jumătate de kilogram de cârnaţi olteneşti tăiaţi feliuţe fine şi nu mai mult de un sfert de ceas să laşi să clocotească oala, având grijă că laptele zbanghiu vrea să iasă afară.
Şi trăgând oala de pe foc, o botezi cu un mujdei de usturoi subţire, sare şi piper după gust, jumătate de litru de smântână bătută cu şase gălbenuşuri de ou şi mult leuştean tocat. Când o dai la masă, vezi să ai crutoane lângă şi oţet de mere pentru dres gustul
Papricaş de porc cu găluşte de făină
Reţeta asta nu vi-o mai dau că o găsiţi deja pe blog în enşpe variante.
Tăiţei cu nucă şi iaurt
Fiebi nişte tăiţei laţi în apă cu zahăr şi scorţişoară , îi strecori şi îi amesteci cu nucă rasă, unt şi zahăr.
Şi îi pui într-o tavă la fel unsă cu unt şi îi dai la cuptor să prindă doar un strop de rumeneală şi să înceapă nuca să dea puţin damf , apoi îi împarţi în porţii în farfurii şi peste ei torni un iaurt frecat cu pulpă de fructe, zahăr şi esenţă de rom. Dacă ai îngheţată la îndemână, adaugă câte o lingură că nu are ce să facă rău, ba dimpotrivă.
Na iaca asta o să le dau Seniorilor mei veniţi în vizită, ca să nu uite Buziaşul, câte zile or trăi !!!

Niciun comentariu: